Přejít k hlavnímu obsahu
dětské ochranné pomůcky
5. 8. 2022
Na zdraví se musí chytře Letní vášeň pro zdravý pohyb

Nezapomínejte se při sportu chránit

Ačkoliv je sport skvělý pro udržení fyzické i psychické kondice, může se stát i velkým nebezpečím pro vaše zdraví. Myslete na ochranu. Pojišťovna vám s tím pomůže a přispěje.

Léto, čas dovolených a prázdnin, bývá sportovními aktivitami přímo nabité. Letní pobyty, které často probíhají na exotických místech, navíc lákají mnoho lidí k tomu, aby si vyzkoušeli nějaký nový netradiční druh sportu nebo se pokusili překonat své limity ve sportech, které již praktikují. Pořád kolem sebe bohužel ještě vidíme dost lidí, kteří využívání ochranných pomůcek neberou příliš vážně. A přitom právě ochranné pomůcky určené pro sport tvoří bezpečnou hranici, za kterou se nacházejí výrony, odřeniny, otoky, zlomeniny, vážná zranění, ochrnutí, či dokonce úmrtí. 

Základní ochranné pomůcky

Přilby

Mezi důležité ochranné prvky, na které byste při sportování neměli nikdy zapomínat, patří především helmy. Během léta mnoho lidí vyjíždí na kolech do lesů, kde si užívají výhledy na krásy přírody. Bohužel se může přihodit úraz, kdy do vás někdo narazí nebo se vám pod kolo dostane kámen a vy spadnete. Právě v takovém případě hraje přilba zásadní roli – ochrání vaši hlavu před proražením lebeční kosti předměty ležícími na stezce nebo před vznikem otřesu mozku při pádu nebo nárazu do okolních stromů.

Chrániče 

Při některých sportech, jako je opět cyklistika, ale zejména bruslení, byste také nikdy neměli zapomínat na rukavice, chrániče loktů, kolen a zápěstí. Ty vám pomohou předejít nejen nesnesitelné bolesti kloubů při pádu a nepříjemným odřeninám, ale také vzniku naraženin a v některých případech i zlomenin.
Co se týče intenzivnějších sportů, měli byste také zvážit používání chrániče páteře, neboli „páteřáku“. Nikdy totiž nevíte, co se může stát, a je zapotřebí, abyste byli připraveni i na ten nejhorší pád. Kromě toho je páteř základním pilířem lidského těla a její poškození bývá v mnoha případech nevratné. Tato skvělá pomůcka ji však ochrání za každých okolností a pomůže vám předejít například ochrnutí. 

Záchranné vesty a plovací pásy 

Během letních měsíců mnoho lidí rádo sjíždí nejen naše krásné řeky. Ani zde byste však neměli podcenit náročnost a nebezpečí a dostatečně se připravit – stačí jedno převrácení lodi, jeden nesprávný skok nebo přílišné nalokání se vody a výlet může skončit katastrofou. Abyste se do takových situací nedostali, je důležité mít vždy po ruce záchrannou vestu či plovací pás. Tyto pomůcky vám pomohou udržet se nad vodou za jakékoliv situace a ochrání vás tak před možným utonutím. Pokud neplavete opravdu dobře, rozhodně byste bez nich nikdy neměli vyrážet do větších hloubek či divokých řek. 

Využijte příspěvek

Závěrem je potřeba podotknout, že není nic jednoduššího než se pokusit úrazům předcházet. Vždy byste měli používat dostupné ochranné pomůcky a v případě netradičních aktivit se přesně řídit pokyny vyškoleného instruktora. Zdravotní pojišťovna vám to usnadní, protože u ZP MV ČR můžete využít příspěvku právě na tyto ochranné prostředky pro dospělé i pro děti.
 

Existuje řada dalších sportovních vyžití, kdy je vhodné používat přesně určené pomůcky, příkladem mohou být chrániče sluchu a brýle pro střelbu. Zkrátka každý sport si žádá své a je skvělé, že máme možnost se chránit, jak jen to jde, aby se pro nás naše hobby či vysněné zážitky nestaly noční můrou po zbytek života.

Přejeme vám, abyste si letní sporty ve zdraví skvěle užili! 

Aktuálně