Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky ve veřejném zdravotním pojištění
21. 2. 2023
Na zdraví se musí chytře

Novinky ve veřejném zdravotním pojištění

V nejnovějším podcastu Zdraví v kostce hovoří ředitelka zdravotnického úseku ZP MV ČR Zdeňka Salcman Kučerová o nových výhodách pro pojištěnce.

Jednou z novinek, která bude zajímat čerstvé rodiče, je očkování proti pneumokoku. Dosud zdravotní pojišťovna plně hradila očkovací látku pouze dospělým. Od tohoto roku je nově hrazena i dětem od 6. týdne věku.
Co se týče očkování proti klíšťové encefalitidě, i když se jedná o novinku loňskou, stojí za to připomenout, že je nyní zdravotní pojišťovnou hrazeno pro všechny od 50 let. Klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR o ni projevují poměrně velký zájem.
Co se týče zájmu, velký nárůst pojišťovna zaznamenala také u očkování proti lidskému papilomaviru. Z jednotek tisíc až na dvacet tisíc v loňském roce. Nárůst bude nejspíš pokračovat, protože další novinka pro letošní rok se týká právě tohoto očkování. Dosud byly plně hrazené cenově nejdostupnější vakcíny. Nyní jsou plně hrazené i ty nejmodernější, jež jsou účinné i proti dalším variantám viru. Víte, do kdy přesně je vakcína hrazena, pokud je jako podmínka stanoveno užití pro věk 13 až 14 let? Odpověď uslyšíte v podcastu.

Zazní také informace o tom, co je nového na poli předepisování antivirotik a jak se celý proces zjednodušil.

Další informace jsou zajímavé pro ty, kdo mají či uvažují o elektronickém očkovacím průkazu. Do celého procesu se zapojí ISIN (Informační systém infekčních onemocnění), který máme spojený hlavně s průběhem pandemie covid-19. Jak to ovlivní přechod od papírových očkovacích průkazů?

Další novinka pro tento rok potěší cestovatele. Pokud se v zahraničí dostanete do situace, kdy budete potřebovat svůj lék na předpis, v některých zemích už nebude problém vyzvednout si ho na recept od vašeho lékaře v místní lékárně. O jaké země jde, se dozvíte z odpovědi paní ředitelky. Je mezi nimi oblíbené Chorvatsko? A jaké jsou plány ohledně rozšíření této možnosti do dalších turisticky využívaných destinací?

Důležitým tématem je také otázka preventivních screeningových vyšetření, na která zdravotní pojišťovna rozesílá pozvánky již od roku 2014. Tipli byste si, kolik takových dopisů ročně rozešle? Reagují více muži, nebo ženy? Na jaké preventivní vyšetření se zatím „netváříme“ příliš vstřícně? Zde vám může napovědět téma jednoho z předchozích podcastů Zdraví v kostce. Není od věci ani připomenutí, které v pořadu zazní. Ti, kdo se zúčastní preventivních screeningových vyšetření, získávají zvýšený příspěvek z Fondu prevence ZP MV ČR.

To není vše. V podcastu dojde i na tak ožehavé téma, jakým je dostupnost stomatologické péče.
Poslechněte si Zdraví v kostce, ať vám neuteče žádná novinka pro pojištěnce zdravotní pojišťovny.

Novinky ve veřejném zdravotním pojištění

Aktuálně