Přejít k hlavnímu obsahu
melanom
30. 5. 2022
Prevence

O melanomu ve stanu i na sítích

V České republice bohužel poslední roky narůstá počet nových případů melanomu kůže. Zaujímá místo v první desítce nejčastějších zhoubných nádorů. Důležité informace naštěstí nemusíte složitě hledat.

Nárůst případů a nebezpečnost melanomu kůže by nás měly pohnout k absolvování preventivní prohlídky a průběžného sledování stavu naší kůže vůbec. Podle některých zdrojů je v České republice ročně až 3 500 nových případů a až 400 lidí melanomu podlehne.

Akce připomínají

Jak je to s přístupem k preventivním prohlídkám obecně, víme moc dobře. Většinou nerozporujeme jejich prospěšnost a v podstatě nutnost, ale pokud si je důkladně neplánujeme, najednou zjistíme, že od poslední prohlídky uběhla násobně delší doba, než je doporučeno. Naštěstí už se stává u lékařů rozšířenou praxí, že na termín preventivní prohlídky myslí za nás a pošlou nám upozornění. 

Mnoho lidí také říká, že mají dobrou osobní zkušenost s různými veřejnými akcemi, které na konkrétní zdravotní problém upozorňují. Mezi ně patří Stan proti melanomu. Akce, kterou podporuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Koná se u příležitosti Evropského dne melanomu, který připadá na 30. května. Stany, které se objevují během května a června v různých městech České republiky, navštěvuje hojný počet lidí, aby si nechali bezplatně vyšetřit svá znaménka, pihy a skvrny.

Akcí by náš zájem ale končit neměl. Cílem je připomínat veřejnosti nebezpečí tohoto zdravotního problému a motivovat k pravidelným preventivním prohlídkám u dermatologa.

Odpovědi odborníků

ZP MV ČR nezůstává samozřejmě jen u podpory této užitečné akce. Využívá různé platformy, aby se informace dostaly k co největšímu počtu lidí. Na stránkách ZP MV ČR naleznete například videopodcast, kde můžete zhlédnout rozhovor se známou kožní lékařkou z dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Monikou Arenbergerovou. V rozhovoru se dozvíte nejen informace o melanomu kůže, ale také to, jak správně pečovat o pokožku.

ZP MV ČR v souvislosti se Dnem melanomu připravilo živé vysílání na svém Facebooku s názvem Jak na kůži i pod kůži s expertem, kdy můžete klást otázky odborníkovi nejpovolanějšímu, profesoru Arenbergerovi, který je duchovním otcem myšlenky akce Stan proti melanomu.

Ať už se do vysílání zapojíte se svou otázkou nebo ho zhlédnete ze záznamu, doufáme, že vám zasvěcené informace pomohou a povzbudí vás k pravidelné preventivní péči o svou pokožku.
 

Aktuálně