Přejít k hlavnímu obsahu
ostropestřec
4. 8. 2021
Prevence

Ostropestřec – bodlák, který léčí játra

Přípravků, které obsahují tohoto pomocníka pro dobrou kondici našich jater, seženete nepřeberně. Ale co když si ho chcete sami vypěstovat? Směle do toho!

Ostropestřec mariánský a játra. Dvojice pojmů, které patří k sobě. Pro všechny, kdo mají zdraví jako vášeň a zajímají se o léčebné účinky přírody na naše tělo, je to známá informace.
Pokud nejste do problematiky tolik ponořeni, zadejte do vyhledávače název téhle rostliny a uvidíte, že snad není e-shop, ať už lékárenský, nebo se zdravou výživou, kde by nenabízeli nějaký produkt obsahující tuto léčivku.

Jak na pěstování

U nás se ostropestřec v přírodě přirozeně nevyskytuje. Jeho domovská zóna je spíše Středomoří. Ale semínka (nebo ještě lépe sazeničky) se dají sehnat bez větších problémů. 
Sázet semínka byste měli na začátku dubna. 
Jedná se o dvouletku. Při pěstování tedy musíte počítat s tím, že první rok nebude co sklízet a rostlina se bude držet při zemi. O to víc vás překvapí rok druhý. Rostliny vyrazí a růst se někdy zastaví až ve výšce dospělého člověka. Odmění vás krásnými květy a širokými, zvláštně bíle žilkovanými až mramorovanými listy. Že tím přispějete k radosti opylujícího hmyzu, je takový bonus navíc.
Když se krásné fialové květy promění v chomáč bílého chmýří, je čas na sklizeň. Dlouho neotálejte. Zafouká vítr, a příští rok budete mít ostropestřec na nečekaných místech své zahrádky. A abyste na to nemuseli přicházet sami skrze bolestivou zkušenost, tady je upozornění: Sklízejte v rukavicích! Ty budete ostatně potřebovat i při dalším procesu, kdy budete drolit z květu samotná semínka. 

Jak užívat

Často se ostropestřec připravuje jako čaj. Je to nejjednodušší způsob – jako když si připravujete nějaký bylinkový čaj. 
Při louhování ve vroucí vodě ale můžeme přijít o flavonoidy a účinná látka se nerozpustí tak, jak by bylo žádoucí. Lepší variantou je drcená semena přímo zapíjet. Nepřijdete tak o žádnou z prospěšných látek ani o užitečnou vlákninu.
 

čaj z ostropestřceJak připravit čaj z ostropestřce


Rozdrťte čajovou lžičku semen
Zalijte čtvrtlitrem vroucí vody 
Louhujte cca 20 minut

 

Na zdraví!

 

Aktuálně