Přejít k hlavnímu obsahu
Nová diagnostika v prenatální léčbě
12. 1. 2023
Prevence

Podcast: Nová diagnostika v prenatální léčbě

Zdraví v kostce přináší další zajímavý rozhovor – tentokrát s vědkyní profesorkou Ilonou Hromadníkovou o nové diagnostice, která dokáže odhalit závažné, život ohrožující těhotenské komplikace.

Profesorka Ilona Hromadníková je vedoucí oddělení molekulární biologie a patologie buňky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Věnuje se výzkumu v medicíně zaměřené na lidský plod. Má na svém kontě řadu metodik prenatální diagnostiky a jejich zavedení do klinické praxe. Je čerstvou nositelkou prestižního ocenění Česká hlava, což je největší projekt pro rozvoj české vědecké a technické inteligence. Jeho cílem je popularizace vědy, výzkumu a vzdělávání u široké veřejnosti a efektivní propojování výzkumu s praxí.

Profesorka Hromadníková vyvinula diagnostiku, která dokáže odhalit závažné, život ohrožující těhotenské komplikace.

V podcastu uslyšíte, že těchto komplikací je celá řada, a také se dozvíte, u kolika procent těhotných se vyskytují. Je to překvapivě vysoké číslo. Například velmi rozšířené onemocnění gestační diabetes mellitus se týká až 20 % těhotných žen. Zjistíte, kdy a jak se neinvazivní test provádí, a uslyšíte zajímavé informace, které se týkají procesu zavedení této diagnostiky do praxe neboli uvedení na trh. Objevením, vyvinutím nového postupu totiž práce zdaleka nekončí. Profesorka Hromadníková popisuje, jakým procesem musí nově stanovená diagnostika projít. S tím souvisí i projekt, který se spouští na počátku roku 2023 – „Česko rodí bez komplikací“. To je cesta k získání evropské certifikace.

Dozvíte se také pozoruhodné informace ohledně existence genetických informací o plodu. Pokud žena otěhotní, buňky jejího plodu existují v jejím organismu již celoživotně. Maminka tak po celý život nese informace o všech svých dětech. A to je základ pro zjištění jakékoli genetické informace o plodu. Paní profesorka také například osvětluje, jaká je souvislost Rh faktoru a autoimunitní reakce matčina organismu.

Celý rozhovor si můžete přehrát ve videu nebo si poslechnout v podcastu.

Nová diagnostika v prenatální léčbě

Podsacty Zdraví v kostce, se na zdraví dívají z mnoha rozličných pohledů a přinášejí zajímavé a užitečné informace pro naše zdraví.
 

Aktuálně