Přejít k hlavnímu obsahu
imunita
14. 10. 2021
Prevence

Podzim s posilovači imunitního systému

Máme tu podzim se vším všudy, tedy i s nezbytnými virózami, chřipkami a nachlazeními. Podzim dává naší imunitě zabrat. Co tedy podniknout, abychom se co nejlépe ochránili? Jak posílit imunitu na poslední chvíli? Nemějte obavy, i to se dá. A pokud náhodou přece jen onemocníte, na léčení se dají využít úplně stejné tipy.

Jestliže tedy hledáte způsoby, jak se ubránit podzimním infekcím, vaším prvním krokem by měla být návštěva místního obchodu s potravinami. Naplánujte si jídlo tak, aby zahrnovalo těchto několik silných pomocníků pro zdravé fungování imunitního systému.

  • Citrusové plody

Většina lidí si vzpomene na vitamin C až poté, co se nachladí. Je to správná volba a měla by fungovat i jako prevence, protože pomáhá budovat imunitní systém. Vitamin C totiž zvyšuje produkci bílých krvinek, které jsou klíčové v boji proti infekcím. Téměř všechny citrusové plody mají vysoký obsah vitaminu C. Protože však tělo tento vitamin neprodukuje ani neukládá, potřebujete pro trvalé zdraví jeho denní přísun.

  • Červené papriky

Pokud si myslíte, že citrusové plody mají nejvíce vitaminu C ze všech druhů ovoce nebo zeleniny, to jste nejspíš neslyšeli o tom, že červené papriky je hravě předčí. Ty totiž obsahují téměř třikrát více vitaminu C než například pomeranče. Jsou také bohatým zdrojem betakarotenu, který vaše tělo přeměňuje na vitamin A a pomáhá tak udržovat ve zdraví též vaše oči a pokožku.

  • Brokolice a špenát

Brokolice i špenát jsou nabité vitaminy a minerály. Vitaminy A, C a E, vláknina a mnoho dalších antioxidantů z nich činí jedny z nejzdravějších surovin, které si můžete dát na talíř. A abyste využili všech benefitů, konzumujte je nejlépe za syrova nebo jen po krátkém povaření.

  • Česnek

Česnek se nachází téměř v každé kuchyni na světě. Dodává nezbytnou příchuť mnoha pokrmům, ale je také nutností pro vaše zdraví. Už rané civilizace rozpoznaly jeho hodnotu v boji proti infekcím. Imunitu posilující vlastnosti česneku pocházejí z velké koncentrace sloučenin obsahujících druhy síry, jako je například allicin.

  • Zázvor

Zázvor je další přísada, kterou lidé využívají poté, co onemocní. Zázvor může pomoci tlumit zánět a následně také bolest v krku či jiná zánětlivá onemocnění. Zázvor vám také pomůže od bolestí hlavy a nemusíte se ho bát ani v případě, že trpíte cukrovkou. Podle dosavadních studií zázvor pravděpodobně disponuje vlastnostmi, které snižují hladinu cholesterolu.

  • Nezapomínejte na dostatek tekutin

Dopřejte si dostatek obyčejné vody i bylinkových čajů. Doporučujeme pít heřmánkový čaj obohacený vitaminem C, který zvyšuje imunitu stejně dobře jako čaj zázvorový.

Teplý čaj, kuřecí vývar nebo obyčejná voda jsou ideálními pomocníky při podzimních onemocněních. Kromě zvlhčení sliznice v krku a lepšího čištění těla ovlivňuje vyšší příjem tekutin také imunitní systém, který následně pomáhá bojovat s infekcí.

  • Jogurt

Hledejte jogurty, které mají na etiketě označení „živé a aktivní kultury“. Tyto kultury mohou stimulovat váš imunitní systém, aby pomohl v boji proti nemocem.

  • Slunečnicová semena

Tato semínka jsou plná živin, včetně fosforu, hořčíku a vitaminů B6 a E. Vitamin E je důležitý pro regulaci a udržování funkce imunitního systému. Mezi další potraviny s vysokým množstvím vitaminu E patří avokádo a listová zelenina. Slunečnicová semínka obsahují také neuvěřitelně velké množství selenu. 

  • Kurkuma

Toto jasně žluté, hořké koření se už po celá léta používá jako protizánětlivý prostředek při léčbě osteoartrózy i revmatoidní artritidy. Výzkum ukazuje, že díky vysoké koncentraci kurkuminu, který dává kurkumě její výraznou barvu, může fungovat jako antivirotikum a skvělý imunitní posilovač.

  • Kiwi a papája

Papája je další ovoce plné vitaminu C. Papáje mají také trávicí enzym zvaný papain, který má protizánětlivé účinky. Papáje dále obsahují množství draslíku, hořčíku a folátu, což je prospěšné pro vaše celkové zdraví. A stejně jako papája, i plody kiwi jsou úplně nabité základními živinami, včetně folátu, draslíku či vitaminu K. 

  • Drůbež

Když jste nemocní a sáhnete po kuřecí polévce, je to víc než jen teplý placebo efekt. Polévka může pomoci tlumit zánět, což může zásadně zlepšit příznaky nachlazení. Drůbež, jako je kuře nebo krůta, má totiž vysoký obsah vitaminu B6. Ten je důležitým hráčem v mnoha chemických reakcích, které se v těle odehrávají, a je také životně důležitý pro tvorbu nových a zdravých červených krvinek. Vývar navíc obsahuje želatinu, chondroitin a další živiny užitečné pro hojení střev a posílení imunity.

  • Měkkýši

Měkkýši asi nejsou to, co vás v souvislosti s imunitou napadne. Nicméně některé druhy měkkýšů jsou plné zinku. Tomuto prvku se sice nevěnuje tolik pozornosti jako mnoha jiným vitaminům a minerálům, ale naše tělo ho více než potřebuje, aby imunitní buňky fungovaly tak, jak mají.
Mezi druhy měkkýšů s vysokým obsahem zinku patří ústřice, krab, humr či mušle.
Pozornost je ale potřeba věnovat doporučené denní dávce zinku, protože příliš mnoho tohoto minerálu může naopak začít funkci imunitního systému inhibovat.


cibulový čajNáš tip: Připravte si zázračný podzimní cibulový čaj

Cibulový čaj posiluje imunitu. Cibule je totiž neocenitelným zdrojem živin, které ji bohatě podporují. Účinně léčí již probíhající nachlazení, kašel i bolest v krku. Jak si takový čaj připravit?

Jednou z možností, jak připravit cibulový čaj, je vařit ho ze samotné cibule, nikoli pouze z jejích slupek. Nakrájejte cibuli na kostičky, v kastrůlku přiveďte k varu vodu a do horké vody pak přidejte nakrájenou cibuli, dvě kuličky pepře, jeden kardamomový lusk a půl lžičky fenyklových semínek. Poté zakryjte pokličkou a nechte vařit asi čtvrt hodiny. Následně vše sceďte. Nápoj si můžete osladit cukrem nebo medem.

Cibule je trošku opomíjeným zdrojem vitaminu C, přitom obsahuje i další velmi důležité prvky, jako je hořčík, železo, zinek a antioxidanty. Dodává tedy nejen chuť pokrmům, ale je zdraví prospěšná a pro silnou imunitu velmi důležitá.

Přejeme krásný barevný podzim s hrnkem teplého čaje a zdravým tělem.
 

Aktuálně