Přejít k hlavnímu obsahu
Pohyb a jídlo
16. 3. 2023
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Pohyb a jídlo – zjednodušte hubnoucí plán

Na jeden z březnových dnů připadá Světový den obezity, který může být motivací pro někoho, kdo chce vyřešit svou nadváhu. Připomíná nám zdravotní rizika, ale také obrací pozornost k dostupnému řešení.

Připomenutí je dobré, ale protože je nám samozřejmě jasné, že samo od sebe se řešení, natož výsledek nedostaví, nezbývá nám nic jiného než přistoupit ke snížení nadváhy jako k jakémukoli projektu. Není pochopitelně nezbytně nutné vytvářet nějakou komplikovanou a obsáhlou konstrukci. Stačí si stanovit základní body, které nám budou pomáhat, a pustit se do toho. Jde o to začít. Pro začátek vám mohou pomoci následující tři okruhy. Jak na tom jsem, na co dávat pozor při cvičení, aby mělo smysl, a jak přizpůsobit příjem potravy.

BMI mi ukáže

Index tělesné hmotnosti BMI (Body Mass Index) je jednoduchým vodítkem, které mi poví, kam až jsem se se svou nadváhou dostal. V hlavě si o svých kilech navíc můžu myslet ledacos. Od katastrofického hodnocení až po náhled přes růžové brýle. Obojí není moc zdravé. Jak pro psychiku, tak pro tělo. Tady ale vezmu několik čísel a vidím.

Vydělte svou hmotnost druhou mocninou výšky a vidíte, do jaké kategorie spadáte.
Máte ideální váhu, nadváhu či už obezitu prvního stupně? Pro začátek našeho řešení nadváhy je tento realistický pohled důležitý. Index tělesné hmotnosti se ve skutečnosti vypočítává podle mnohem složitějších vzorců, nám by ale tento rámcový odhad naší situace měl stačit. 

Jak spalovat tuk pohybem

Naštěstí to není tak, že pro hubnutí existuje jen jeden specifický pohyb, cvičení, bez kterého se neobejdeme. Každému vyhovuje pochopitelně něco jiného, každý má jiné dispozice a určitý druh cvičení při nadváze či obezitě by dokonce mohl zdraví ohrožovat. Pro spalování tuku máme něco univerzálního. Tím je tepová frekvence. Jsou to opět čísla, která vám pomohou účinně postupovat ke svému cíli, tedy snížení váhy. 

Tuk spalujeme, pokud se držíme mezi 55 až 65 procenty naší maximální tepové frekvence. Pro příklad vezměme 40letou ženu, jejíž maximální tepová frekvence je 190. Ta spaluje při 114. Najděte si na webu jakoukoli kalkulačku tepové frekvence a zjistěte si tu svou spalovací.

Je k dispozici dostatečné množství různých měřičů tepu a aplikací, díky kterým si budete pohodlně hlídat správné spalovací pásmo. Většinou zaznamenávají i vaši pohybovou aktivitu a některé lze propojit i se sledováním příjmu kalorií, což se hodí pro náš třetí bod programu. 

Jak nepřikrmovat nadváhu

Třetí pilíř našeho osobního programu je příjem potravy. Základní představu jistě máte. Příjem nemůže být větší než výdej. Ale není to jen o kaloriích. Některé typy potravin musíme vyřadit. Například jednoduché sacharidy a o špatně upraveném jídle nemluvě. Takže sbohem smažené cokoli a slazené limonády. Nenechte to náhodě s tím, že si to tak nějak vybalancujete s pohybem, kterému se věnujete. Zkuste to, ale pokud si jen tak zkusmo budete zaznamenávat, kolik jste toho bez nějakého plánování za den snědli, budete překvapení. Nemile. Věřte tomu, záznam příjmu potravy alespoň v začátcích našeho hubnoucího programu je velkým a nezbytným pomocníkem. Nebojte se, nejde o nějaké vážení mikrogramů, ale o přehledný jednoduchý denní jídelní plán. Opět vám s tím pomohou aplikace, které propojí informaci o BMI, tělesné aktivitě, příjmu kalorií a pěkně vám to „spočítají“. A to pěkně není myšleno ironicky. Tento jednoduchý plán vám opravdu pomůže vytrvat v odhodlání vypořádat se s nadváhou a možná už ten příští Světový den obezity bude nikoli výstražným upozorněním, ale jen připomínkou minulosti.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně