Přejít k hlavnímu obsahu
Přetržený vaz v koleni
14. 6. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Přetržený vaz v koleni – nechtěný letní suvenýr

Se začátkem léta přibývá sportovních aktivit pod širým nebem. Bez tréninku a bez rozcvičky se vrháme na beachvolejbalová nebo fotbalová klání a úraz je na světě.

V letních měsících do ortopedických ambulancí často míří ti, kteří si užívají letních radovánek, jako je skákání na trampolíně, míčové hry nebo jízda na in-lajnech, aniž by na to své tělo předem připravili. Netrénované, nečekané a prudké pohyby pak mohou způsobit nepříjemné zranění v podobě natržení či přetržení předního zkříženého vazu v koleni nebo další zranění struktur měkkého kolene.

Jak funguje kolenní kloub

Kolenní kloub drží pohromadě přední a zadní zkřížené vazy společně s postranními vazy. Vedou ho během pohybu a zajišťují mu potřebnou stabilitu. Právě kolena jsou hodně zatěžována při mnoha sportech, jako je volejbal, basketbal nebo fotbal, kdy jsou potřeba rychlé změny směru pohybu nebo náhlá zastavení. K úrazu dochází nepřiměřeným tlakem na koleno a rotací bérce, například při pádu nebo při srážce s protihráčem, při míčových sportech „prokopnutím“ kolene opačným směrem. 

Jak poznáte poranění vazů v koleni?

V prvním okamžiku ucítíte velkou tlakovou bolest, někdy je slyšet i „lupnutí“ v koleni. Dochází k omezené hybnosti poraněného kloubu, postižené místo je bolestivé při natáhnutí či ohnutí, na nohu není možné došlápnout. Jediná nebolestivá poloha je mírné pokrčení kolene. Mohou se vytvořit podlitiny a otok. 

Jak se poraněné vazy léčí

Léčba poraněných vazů nejen v koleni je individuální dle rozsahu poškození. Pokud si nejste jisti rozsahem poranění, ordinaci ortopeda navštivte neprodleně. Natržené vazy většinou není nutné operovat, může postačit klidový režim a vhodná rehabilitace. Krátce po úrazu je vhodné postiženou končetinu nenamáhat a v případě otoku ledovat. Zatímco svaly a kosti rostou poměrně rychle, léčba poranění vazů a kloubů je během na delší trať, i pouze natažené vazy se hojí několik týdnů. 

Aby nezůstal rozsah kolenního kloubu trvale omezený, je vhodná návštěva fyzioterapeuta a nastavení léčby v podobě aktivního cvičení a terapie pro posílení okolních svalů. Doporučena může být fixace kolene obinadlem nebo ortézou, tejpování apod., ve sportu je pak možné pokračovat s kvalitní ortézou. 
Pakliže nestačí konzervativní léčba – zranění je většího rozsahu, kombinované či komplikovanější, je třeba vyhledat pomoc ortopeda a případně zahájit léčbu chirurgickou. 

Jak úrazům při sportech předcházet

Základem prevence úrazů je zahřát se, rozhýbat a rozcvičit. Udělejte si pár dřepů na zahřátí a poté pomalými pohyby protáhněte nejen nohy. Tělo zahřáté na „provozní teplotu“ je úrazům odolnější. Abyste tělu neuškodili už při samotném zahřívání, podívejte se na užitečné rady, jak správně provádět strečink tak, aby pomáhal.
 

Aktuálně