Přejít k hlavnímu obsahu
křečové žíly
11. 8. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Nevítaná příkrasa nohou zvaná křečové žíly

Jak zmírňovat příznaky a léčit varixy dolních končetin, cévní onemocnění nohou, známé jako rozšířené křečové žíly, které pacienta obtěžuje nejen po estetické stránce.

Nejenže „křečáky“ nehezky vypadají, způsobují také pocit těžkých nohou, pulzování v nohách, noční křeče a další. Postihují až 30 % mužů a dokonce až 50 % žen, u kterých hrají roli ženské hormony, těhotenství a menopauza. Jejich vznik je geneticky podmíněný. Někdo se s tímto problémem může už narodit, u někoho se rozvíjí v průběhu života. Křečové žíly se začnou zvětšovat a rozšiřovat tehdy, když správně nefungují žilní chlopně, které pomáhají vysílat krev v oběhu zpět k srdci (chlopeň nedomyká). Rozvoji křečových žil napomáhá také obezita, časté a dlouhodobé stání a dokonce i zácpa. 

Neléčené křečové žíly mohou mít za důsledek vznik žilních bércových vředů, mohou způsobovat chronickou žilní nedostatečnost, trombózu či potíže s lymfatickým systémem.

Jak křečovým žilám předcházet

Onemocnění nelze zcela předejít, ale dají se zmírňovat jeho příznaky, a to omezováním dlouhodobého stání nebo sezení. Především profese jako kadeřnice nebo prodavačky by měly do svého života zapojit aktivní pohyb, tady pravidelně se hýbat. Dále je to časté polohování nohou do vyvýšené pozice (nohy nahoru), nošení kompresních ponožek/punčoch či chlazení. Ženy trpící na varixy by neměly nosit vysoké podpatky. 

Jak se křečové žíly léčí

Nepříjemnou zprávou je, že toto onemocnění jako takové se nedá zcela vyléčit, pouze se zmírňují jeho příznaky a předchází se dalšímu rozvoji. V první řadě nastupuje konzervativní léčba – vhodné jsou masti, lokální spreje, kompresivní bandáže, častá relaxace nohou, pomoci mohou lymfatické masáže… Značně uleví také farmakologická léčba – lokálně aplikované přípravky s heparinem na základě posouzení lékařem, případně tzv. venofarmaka, tedy dlouhodobé užívání léků. 

Operativní řešení varixů

Pokud je tato konzervativní či farmakologická léčba nedostačující, jediným řešením je varixy odstranit. Dnešní moderní medicína nabízí hned několik způsobů, mezi nimi například:

  • laserová ablace – odstranění zvětšených žil působením tepla laseru
  • sklerotizace – chemické odstranění žil s napíchnutím speciálního roztoku
  • venaseal – moderní způsob odstranění varixů, kdy dochází k uzavření žil pomocí speciálního žilního lepidla
  • flebektomie – operativní řešení v anestezii, nejlepší pro předcházení návratnosti varixů
  • radiofrekvence – vyzařování sondou s teplem
  • … a další klasické operace v částečné či celkové anestezii. 

Po operaci je třeba po dobu několika týdnů nosit kompresní punčochy. Bohužel se však nedá zaručit, že se onemocnění časem nevrátí… Rozsah onemocnění vždy konzultujte s lékařem, který doporučí vhodnou léčbou vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu i životnímu stylu.
 

Aktuálně