Přejít k hlavnímu obsahu
Jak předcházet suché a popraskané kůži na rukou
15. 3. 2023
Nemoci Od hlavy k patě Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jak předcházet suché a popraskané kůži na rukou

Obzvlášť v zimním období trápí suchá a popraskaná kůže na rukou nejednoho z nás. Jak o ruce pečovat? Základem je udržet je v teple a hydratovat.

Popraskaná kůže může bolet

S venkovním mrazivým počasím obvykle dochází ke snížení produkce mazu kůže a vysušování vrchní vrstvy pokožky v místech, která jsou chladu vystavená. Nejčastěji to schytají naše ruce, které jsou v zimě vysušené, popraskané a více se na nich tvoří nepříjemné záděry. Prohlubují se také ekzémy. Suché ruce nejen nehezky vypadají, ale popraskaná kůže také často bolí, někdy může i krvácet.

3 tipy, jak mít ruce zdravé a hebké

  1. Rukavice. V zimním období noste rukavice, i když jsou teploty nad nulou. Pocitově vám možná není zima, ale rukám chlad a vítr škodí.
  2. Šetrné mytí rukou. Ruce si myjte spíše vlažnou vodou, vyplatí se také nešetřit na kvalitě mýdla. Používejte bylinná či jiná hydratační mýdla. Vyhněte se sušičkám rukou na veřejných toaletách, lepší službu udělají papírové ručníky.
  3. Ochrana před chemickými přípravky. Pokud trpíte na suché a popraskané ruce, při úklidu a mytí nádobí používejte gumové rukavice a po každém kontaktu s vodou ruce ošetřete hydratačním krémem. Může se to zdát jako paradox, ale voda ruce skutečně vysušuje.

Mazat, mazat a zase mazat

Hydratační krém na ruce by měl být vaší rutinou několikrát denně. Ruce namažte vždy před odchodem ven, abyste jim dopřáli ochrannou vrstvu před vnějšími vlivy. Silnou vrstvu krému naneste na noc před spaním. Pokud vám to není nepříjemné, v lehkých rukavičkách klidně i spěte. 
Používejte speciální vysoce hydratační krémy na ruce, tělové mléko úspěch nepřinese. Nejlepší jsou olejové (olivový, kokosový, avokádový), medové s propolisem nebo s bambuckým máslem. 

Dopřát si můžete také olejovou lázeň – v misce nahřejte sklenici olivového oleje a ponořte do ní ruce na deset minut. Oleje a hydratační krémy prospějí také nehtové kůžičce, která má v zimě větší sklony k záděrám. Loupání kůžičky nehtů je nepříjemný zlozvyk, kterému lze předcházet právě častější hydratací. 

Alergie na chlad

V zimě se vlivem chladného počasí nejen vysušuje kůže, ale mohou se objevit i nepříjemné reakce na mráz. Překvapilo vás, že vám v mrazu ruce otekly? Možná trpíte chladovou alergií, která se vedle vodové rýmy projevuje také otoky, v reakci na chlad může vyskočit i svědivá kopřivka.
 

Aktuálně