Přejít k hlavnímu obsahu
Preventivní prohlídka
18. 5. 2022
Prevence

Prevence je pilíř zdravého a dlouhého života

Asi všichni víme, že i když nejsme nemocní, čas od času bychom se měli u lékaře stavit na preventivní prohlídku. Proč to ale většina z nás nedělá?

Je zajímavé, že si lidé v době, kdy se často až úzkostně lpí na zdravém životním stylu, jí zdravě, cvičí a dbá na všemožné rady nutričních poradců či fitness trenérů, jen těžko hledají čas na preventivní prohlídku u lékaře.

Přitom věnovat prohlídce hodinu svého času jednou za dva roky může být pro naše další zdraví klíčové. Víme a všude čteme, že snad každé onemocnění se v současnosti dá léčit či zcela vyléčit, pokud se na něj přijde včas.

Minulost a současnost

Preventivní prohlídky byly vždy na okraji zájmu. Lidé je podceňovali dříve, stejně jako nyní. Vše zkomplikovala pandemie covidu-19, kdy jsme byli nabádáni, abychom k lékařům nejlépe vůbec nechodili, natož na nějaké preventivní prohlídky. Ale změna myšlení v tomto ohledu je zásadní a nutná.

V době digitálních technologií již není možné vymlouvat se na neustálý nedostatek času, mnoho věcí můžete s lékařem řešit online, stejně jako si naplánovat preventivní prohlídku třeba i měsíce dopředu. Není to tak, že se cítíte „docela dobře“, a tak se vás preventivní vyšetření netýká, nebo že máte obavy z toho, co lékař najde, proto k němu raději nepůjdete.

Strach je nejčastější skutečný důvod, který stojí za odmítáním preventivních návštěv lékaře. Ano, lékař skutečně pravděpodobně „něco najde“, už jen z toho důvodu, že zcela a 100% zdravý člověk neexistuje. Všichni se alespoň v nevýznamných drobnostech něčím odchylujeme od tabulek.

Význam včasného záchytu onemocnění

A právě v tuto chvíli je potřeba veškeré obavy odložit, protože opravdu platí, že včasně zachycený problém se dá úspěšně řešit, léčit i vyléčit. 
Stojí vám za to riskovat svůj život jen proto, že se vyhnete hodině strachu na prohlídce u lékaře, případně jednomu dni obav z výsledků vyšetření? Je to jen velmi malá daň za život ve zdraví po dobu dalších desítek let.

Udělejte si čas na prevenci, berte ji z toho pozitivního hlediska, které nabízí, a komunikujte se svým praktickým lékařem. Je to opravdu důležité.
 

Co si o problematice prevence myslí sami lékaři? 
 

Poslechněte si zajímavé povídání, které váš pohled na prevenci zcela jistě posune pozitivním směrem.

Spotify České podcasty You Talk SoundCloud Google Podcasty

U řady onemocnění je čas zásadní faktor

Aktuálně