Přejít k hlavnímu obsahu
Prevence onkologických problémů
16. 9. 2022
Prevence

Prevence onkologických problémů

Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Přesto se prevenci, jež je účinnou cestou, jak chránit své zdraví a mnohdy si i zachránit život, stále dostatečně nevěnujeme.

Pouze preventivní vyšetření a dostupná očkování mohou vést k ochraně, ke včasné diagnóze a k zahájení adekvátní léčby. Je tedy pouze na vás, zda dáte rakovině šanci, nebo naopak snížíte riziko jejího vzniku zdravým životním stylem – a v případě již probíhajícího onemocnění omezíte jeho rozvoj právě díky včasné léčbě.

Níže uvedená nádorová onemocnění patří mezi ta nejčastější. I proto ZP MV ČR podporuje pravidelné kontroly, které je mohou odhalit včas, případně přispívá na dostupná preventivní očkování, a to částkou až 1 500 korun.

Očkování proti rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku bývá zpravidla důsledkem pohlavně přenosné infekce lidským papilomavirem (HPV), který může způsobovat také další nádory v genitáliích, anální oblasti, hrdle a ústech. Jedinou spolehlivou ochranou před jejím rozvojem je očkování proti HPV, díky němuž si imunitní systém dokáže vytvořit protilátky, které virus zlikvidují. 

Využít můžete i screening rakoviny děložního hrdla, který případný problém spolehlivě odhalí.

Rakovina prsu

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a bohužel se vyskytuje stále častěji, přičemž její jednoznačná příčina doposud není zcela známá. Ve většině případů, kdy je odhalena v raném stadiu, bývá naštěstí úplně vyléčena, a proto je zásadní její včasná diagnostika. 

Obecně můžeme říci, že nejrizikovějším faktorem je věk, a proto pojišťovna hradí ženám od čtyřiceti pěti let každé dva roky screeningové mamografické vyšetření prsu. Objednat se na ně můžete přes gynekologa nebo obvodního lékaře. 

ZP MV ČR ovšem přispívá též na prevenci karcinomu prsu bez omezení věku, podrobné podmínky snadno zjistíte například zde.

Vyšetření tlustého střeva 

Rakovina tlustého střeva neboli kolorektální karcinom je druhým nejčastěji diagnostikovaným onkologickým onemocněním na světě, a to ve stejné míře u obou pohlaví, přičemž riziko vzniku roste s věkem – pozor by si měli dávat zejména lidé po padesátce. Jeho úspěšná léčba opět závisí na včasné diagnostice. 

Pomůže vám s ní screeningové vyšetření a test na přítomnost krve ve stolici, které by měli podstoupit všichni pacienti nejlépe už od 40 let, ve věku 50 až 55 let každoročně, poté je opakovat každé dva roky. 

Bez omezení věku můžete využít vyšetření markerů v krvi, která též pomohou problém zachytit včas. ZP MV ČR vás samozřejmě finančně podpoří i při těchto preventivních aktivitách.

Vyšetření plic 

Rakovina plic bývá u mnoha pacientů často diagnostikována až v pozdějších stadiích, neboť teprve tehdy se začíná projevovat určitými příznaky. Patří mezi ně především špatné dýchání, zadýchanost při běžných aktivitách, dušnost, dráždivý kašel, záněty plic, bolesti svalů, únava, chrapot, neurologické poruchy, problémy s polykáním a otoky obličeje. 

Šance na přežití pacienta v pozdějších stadiích tohoto onemocnění je bohužel téměř nulová, zatímco v raném stadiu tvoří až 60 % – proto jsou zásadním pilířem úspěšné léčby pravidelné prohlídky.

V rámci prevence rakoviny plic zahájila ZP MV ČR pilotní screeningový program, který se týká vyšetření poskytovaných silným kuřákům či bývalým kuřákům ve věku 55 až 75 let. Důvodem je, že pod touto věkovou hranicí se plicní nádory vyskytují zřídka a po dosažení 75 let má onemocnění opět klesající tendenci.

Cílem screeningu je odhalit nádor ve stadiu, kdy je lokalizovatelný, ale ještě nezačal metastazovat do okolních tkání. Pak je šance na jeho úspěšné vyoperování a zhoubné onemocnění lze pomocí dalších podpůrných metod, jako jsou chemoterapie či radioterapie, zcela vyléčit.

Prevence rakoviny kůže

O rakovině kůže se v posledních letech hovoří stále častěji. Proto se tematikou zabývá i ZP MV ČR a nabízí finanční příspěvek na vyšetření dermatoskopem, a to nejen u dospělých, ale i u dětí. Tam se můžete dočkat příspěvku až 1 500 korun na jedno vyšetření.

Prevence dalších onkologických onemocnění

Ve výčtu onkologických onemocnění bychom bohužel mohli pokračovat dál. Určitě je ale namístě zmínit možnost využití příspěvku na kontrolní vyšetření prostaty či vyšetření, která by pomohla v prevenci dalších nádorových onemocnění.

Fialové září

Ale ani zde podpora prevence rakoviny nekončí. ZP MV ČR se aktivně zapojila do celosvětové akce s názvem Fialové září, neboť právě září je označováno za měsíc boje proti gynekologickým nádorům. 

V rámci akce World GO Day, která probíhá v rámci Fialového září a jejímž cílem je upozornit na důležitost prevence rakovinných gynekologických onemocnění, přispívá ZP MV ČR svým klientkám právě na tuto problematiku, a to z Fondu prevence.

Myslete na své zdraví a neodmítejte žádnou pomoc, která je vám v rámci prevence rakoviny nabízena. A to nejen v září. 

Aktuálně