Přejít k hlavnímu obsahu
Kateřina Šédová
28. 7. 2023
Prevence

Rozhovor s Kateřinou Šédovou – Loono.cz

Loono.cz založila Kateřina Šédová před devíti lety. Tým mladých lékařů a dalších profesionálů toho už stihl na poli prevence hodně. Aplikace Preventivka je jedním z posledních projektů a mohl by se vám líbit.

  • Kdy a s jakým cílem vzniklo Loono?

Když mi bylo 22 let, objevili lékaři zhoubný nádor na mém vaječníku. Díky tomu, že jsem poslouchala varovné signály svého těla, byl zachycen v časném stadiu a já se vyléčila. Když jsem ale mluvila se svými kamarádkami, které nestudovaly jako já medicínu, zjistila jsem, že by těmto signálům takovou pozornost nevěnovaly, což by mohlo zkomplikovat včasnou diagnózu i následnou léčbu. 

Proto jsem založila Loono. Prvotní šok z vlastní diagnózy u mě vystřídala touha pomáhat lidem a inspirovat je, aby nepodceňovali prevenci. Prevence totiž zachraňuje životy. Svědčí o tom desítky reakcí, které nám od lidí chodí, že si díky našim aktivitám objevili včas třeba rakovinu prsu, varlat nebo kůže. A každý zachráněný život se počítá. 

  • Váš záběr je poměrně široký. Jakým okruhům prevence se věnujete?

Během devíti let existence jsme odstartovali čtyři velké kampaně, v jejichž rámci vzděláváme veřejnost v oblastech prevence onkologických a kardiovaskulárních onemocnění i reprodukčního a duševního zdraví. Nyní se ale v Loono zaměřujeme na prevenci jako celek. Naším cílem je nabídnout kompletní přehled o prevenci v České republice, přiblížit, jak různým preventabilním nemocem předcházet i jak je včas odhalit.

Přinášíme komplexní přehled o screeningových programech, zaměřujeme se i na zdravé zuby, očkování, výživu, pohyb, spánek, chystáme se detailněji věnovat cukrovce a dalším tématům. 

Během existence Loono jsme uspořádali již více než 3 500 workshopů, na kterých jsme vyškolili přes 140 000 lidí v nejrůznějších oblastech týkajících se prevence. Našimi školiteli jsou studenti lékařských oborů nebo mladí lékaři. A i na základě mnoha pozitivních ohlasů věřím, že účastníky naše akce baví a že pro ně mají velkou přidanou hodnotu. 

  • Jaké druhy akcí pro firmy pořádáte? Liší se školení pro firmy, veřejnost nebo školy?

Pro firmy nabízí Loono školení hned v několika formách – od hodinových workshopů přes webináře a e-learningy až po roadshow Dnů zdraví. Workshopy se staly oblíbenou součástí teambuildingů i pravidelného vzdělávání zaměstnanců. Populární jsou zejména díky své interaktivitě a praktickým ukázkám, kdy si mohou účastníci například vyzkoušet samovyšetření na edukačních modelech prsou nebo varlat.

Zájemci si mohou vybrat z pestré tematické nabídky. Nechybí workshopy zaměřené na duševní zdraví, prevenci rakoviny, infarktu i mrtvice, první pomoc i mužské a ženské zdraví. Kromě klasických workshopů nabízí Loono také online školení formou webinářů, které se zaměřují na totožná témata, nebo e-learningový kurz Prevence obsahující balíček pěti online kurzů s animovanými videi, podcasty, infografikami i krátkým kvízem na závěr.

Naše školení vždy přizpůsobujeme konkrétní cílové skupině, proto se akce pro firmy, školy i veřejnost, například na festivalech nebo jiných událostech, liší. I u škol ale platí, že je možné vybrat si hned z několika témat i forem. Pro školy připravujeme také edukační sady pro snadnou výuku zdravotních témat, například sexuální výchovu, první pomoc nebo zdravý životní styl. Edukační materiály dodáváme také do ordinací lékařů. 

  • Při vaší osvětě vám od minulého roku pomáhá také aplikace Preventivka. Proč jste se rozhodli právě pro mobilní aplikaci? Co uživatelům aplikace nabízí? 

Naším cílem bylo dostat zábavnou formou téma prevence do mobilních zařízení lidí po celé České republice. Chceme díky ní zvýšit návštěvnost preventivních prohlídek i screeningových programů, na které dnes chodí jen polovina Čechů, kterých se týkají, a srozumitelně podávat informace o prevenci. Až 59 % Čechů totiž zdravotním informacím nerozumí a stejné procento z nich si vyhledává informace o zdraví na internetu. Chceme uživatelům pomoci vést delší a kvalitnější život.
 

Aplikace PreventivkaAplikace Preventivka

 

Preventivka ukáže, na jaké preventivní prohlídky by měl člověk chodit, pohlídá jejich termíny a přiblíží, co od nich lze očekávat. Uživatel si může přidat i vlastní prohlídku u dalších specialistů, například na alergologii, endokrinologii nebo dentální hygieně. Aplikace také připomene samovyšetření prsou, varlat a kůže a nabídne podrobné návody, jak na ně. Pomáhá také vyhledat specialisty v okolí uživatele, nabízí ověřené a srozumitelné informace o prevenci závažných nemocí na jednom místě. 

 

A další skvělé funkce právě chystáme, tak si ji určitě stáhněte. Je navíc úplně zdarma jak pro iOS, tak pro Android.

Naši činnost může veřejnost podpořit, a to například prostřednictvím platformy Darujme.cz. 

Aktuálně