Přejít k hlavnímu obsahu
Žijte jógu
28. 6. 2023
Zdravý životní styl Letní vášeň pro zdravý pohyb

Rozhovor: Žijte jógu

Jóga je pro každého a na každý problém. Může vám to znít jako klišé, ale rozhovor s cvičitelkou jógy o jejích zkušenostech vám potvrdí, že to tak skutečně je.

  • Opravdu je jóga cvičení pro každého a v každém věku, jak se říká? Laikovi mohou některé pozice připadat velmi náročné. 

Jóga je obecný a široký pojem. Zjednodušeně řečeno: Samotné cvičení v sobě zahrnuje ásany (pozice), jako je stoj na hlavě, ale také pozici kočky, kterou jsme dokázali už v batolecím věku. 

Současná doba józe velmi přeje. Nabídka je široká, až laskavá. A pokud se jedná o intenzitu cvičení, tak si každý zájemce může vybrat jógovou praxi dle svých představ a možností. Pokud preferujete dynamiku, určitě vás osloví „power jóga“, která kombinuje posilovací cvičení s náročnými dynamickými sestavami, a další podobné varianty. A naopak, lidé řešící bolestivé stavy vyhledávají jógu se zaměřením na zlepšení zdraví, a to jak psychického, tak i fyzického. Takové lekce poznáte snadno, protože jsou pojmenovány jako „zdravá záda“, „jemná jóga“, „základní kurz“, „zdravotní jóga“ atp. Je úžasné, že ve větších městech je nabídka jógy i pro budoucí maminky, děti i seniory. Vyzkoušela jsem si s vnučkou i dětskou jógu. Je to parádní jízda, věřte mi. Naučíte se i básničky a písničky k tématu jógových ásan. Pestrou nabídku jógových webinářů a lekcí naleznou zájemci i na různých webech a sociálních sítích. 

Já jsem živoucím důkazem, že můžete s jógou začít i po padesátce. Jen ve zkratce přiblížím svůj příběh „jógy“. Ve 42 letech jsem začala poměrně aktivně běhat. Tenkrát jsem měla pocit, že jsem taková retro běžkyně. Po třech letech jsem sice získala skvělou formu, ale společně s ní přicházela různá běžecká zranění a bolestivé stavy. Pravidelně jsem poslouchala svoje tělo a studovala různé běžecké blogy s radami. Kolem padesátky se k tomu všemu připojil i stres v práci, takže si mne jóga našla prakticky sama. Objevila jsem v Praze trenérku jógy, která se s námi podělila o svůj příběh, a pochopila jsem, že jednostranný běh a pracovní stres je třeba kompenzovat zklidňujícím cvičením jógy, tedy harmonizací ducha, dechu i těla. Díky cílenému jógovému protahování a běžecké technice zvané „CHI running“ jsem si ve svých 51 letech doběhla pro zlatou medaili. Bylo to v roce 2019 na Světovém mistrovství policistů a hasičů v čínském Chengdu – v týmovém běhu s německými parťačkami. Dnes se věnuji jógovým workshopům, které cílím na studenty-sportovce na Střední policejní škole MV v Holešově. A díky jejich zájmu a návštěvnosti cítím, že jsem to celé patrně chytila za správný konec. 

Dnes jógu vnímám jako: 

    filosofii, 
    transformaci sebe sama, 
    zklidnění mysli, 
    soustavu skvělých dechových technik vracejících tělu zdraví a svěžest, 
    unikátní cvičení zvyšující pružnost těla a posilující svaly. 

Proto prostě jóga funguje všem. Jen je třeba si vybrat tu správnou intenzitu lekce a neignorovat svoje limity. Minulý týden mi jedna šikovná klientka nabídla tykání a svěřila mi tajemství svého věku: Dámě je sedmdesát let, ale svojí energií a pružností právem patří do lekcí pro studenty. V Brně jsem se setkala s dámami i pány, kteří měli okolo osmdesátky a byli skvělí. Prostě vše je to o vašem rozhodnutí ZAČÍT. 

  • Začít se dá tedy v každém věku. Nicméně, jsou nějaká omezení, se kterými je potřeba počítat?

Neprohraje nikdo, kdo se pro cvičení jógy rozhodne. Jedná se komplexní cvičení, které navíc pomáhá odbourat stres, nalézt život v přítomném okamžiku a začít se cítit skvěle, jak říká řada klientů. Odhodlání a pevnou vůli musí nalézt každý v sobě sám. 

V józe vždy platí, že cesta je cíl. Důležité je začít pozvolna, dát všemu čas, nahlásit lektorům případná znevýhodnění, jako jsou například bolesti v kolenou, ramenou, potíže s krevním tlakem, plochými nohami, cukrovkou, nadváhou, syndromem karpálního tunelu atp. Většina akreditovaných lektorů jógy vám nastaví jednodušší varianty ásan (takzvané alternativy). Současně vám vysvětlí, jak můžete využívat různé kompenzační pomůcky. Těmi nejvyužívanějšími jsou deky, polštářky, popruhy nebo jógové bločky. Prostě i zde platí, že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. 

Sama jsem se setkala s vynikajícími lektorkami, které byly vstřícné a velmi zkušené. Hledaly se mnou kompenzační pozice, mně i mým spolužačkám z akreditovaného kurzu jógy ukazovaly, jak klíčová je profesionální podpora, dopomoc, správné předvedení a v neposlední řadě motivace limitovaných klientů. Pokud se lidé rozhodnou k životní změně prostřednictvím jógové praxe, je to pro mě jako lektora neskutečný pocit, když do mých rukou vloží svoji důvěru a já vidím, jak rostou. Nespletla jsem se, rostou vnitřně, vnímají jinak sebe, jejich sebevědomí se uzdravuje a rostou i jejich fyzické možnosti a výkony v józe i dalších sportech. Činí to šťastnými nejen klienty, ale i lektory, kteří jsou vlastně jen průvodci ásanami. A o tom je jedna z cest jógy – karmajóga. Mně osobně je blízká, protože má komplexní dopad na kvalitu života člověka, jeho lásku k sobě i druhým bez zištných pohnutek.

Znovu zdůrazňuji, že je potřeba vybrat vhodnou intenzitu cvičení pro váš věk, fyzickou kondici i aktuální psychický stav. Měl by vám „sedět“ i lektor jógy. A pokud se náhodou dostanete do lekce, která vám nesedí, nebojte se cvičit svým tempem nebo zařadit odpočinek, pokud si o něj vaše tělo říká. I o tom je jóga. Zde se nemusíte řídit úslovím: „Když nemůžeš, tak přidej!“ V józe je tomu přesně naopak: Zařaďte si kupříkladu pozici mrtvoly (příjemná a užitečná ásana). Pokud vám nesedl lektor, nezahořkněte vůči józe. Zkuste prostě jiné místo a jiného lektora. 

  • Jak pomáhá jóga při tak rozšířených problémech, jako je sedavé zaměstnání a s ním spojené bolesti zad a snížená pohyblivost, ale i s životní pohodou, která je neustále atakována různými požadavky a stresovou zátěží?

Popisované problémy se zády či snížená hybnost trápí širokou skupinu lidí. Vždyť nejsme „konstruováni“ k celodennímu sezení, ani v autě, ani u počítače. Také jsem před lety skončila u rehabilitační lékařky. Cviky, které mi předepsala v rámci fyzioterapie, byly takřka totožné s řadou jógových ásan. 
Dovolte mi krátkou odbočku. Roky lektoruji kurzy komunikačních dovedností a bezpečnosti. V posledních dvou letech jsem do třídenního kurzu pro úředníky zařadila také fyzické aktivity a relaxaci. Úředníci byli nadšení, a to z několika důvodů: Pohybové aktivity vyplavily hormony štěstí, relaxace dopomohly k uvolnění napjatého svalstva staženého stresem a úředníci se v kurzu naučili cviky, jež mohou praktikovat i v kanceláři. Z mého malého výzkumu ve zmíněném kurzu vyplynulo, že 72 % všech respondentů by přivítalo jógu na pracovišti*. Kéž by šéfové a zaměstnavatelé vyslyšeli tyto prosby a zařadili do denního pracovního programu 30 minut „LUNCH JÓGY“ či „OFFICE JÓGY“. Doba se naštěstí mění a někteří zaměstnavatelé si dobře spočítali, že stresovaný pracovník s bolestmi zad a chronickými diagnózami více marodí, chybí mu energie a rychleji tzv. vyhoří. A doplním, že problémy se nevyhýbají ani maminkám na rodičovské dovolené. Ty se pravidelně potýkají s bolestmi zad v bederní oblasti, když se stále ohýbají k dětem a nosí je v náručí, a často se setkávám s tím, že extrémně zatěžují jen jednu stranu svého těla. 

  • Pokud chceme mít trvalý užitek z cvičení, jak často bychom se mu měli věnovat?

Důležitá je pravidelnost, byť třeba jen po kapkách. Četla jsem článek od jednoho českého fyzioterapeuta. Stručně řečeno: Pacient s chronickými bolestmi páteře a ochablými svaly mu tvrdil, že přece 5 let cvičí jógu. Celých sedm dní byl tento pacient pasivní, jen 60 minut týdně věnoval józe. Zázraky jóga neumí. Zkuste si svých 1 440 minut každého dne rovnoměrně rozvrhnout na pohyb, spánek, práci, relaxaci, uvědomělé stravování a radosti. 
Chcete-li, aby jóga fungovala, ŽIJTE JÓGU, žijte ji denně


Možná vás inspiruje několik triků: 

    Po zazvonění budíku si odložte buzení o 10 minut. Právě jste získali čas na ranní otevření okna a desetiminutovku ranní jógy. 
    Půjdete-li na cestě do práce alespoň 10 minut pěšky s uvědomělým držením těla a správným dechovým postupem, máte splněných dalších 10 minut fyzických aktivit. 
    Kupte si do práce tenisový míček a každý den věnujte několik minut masáži chodidel, promasírujte si také zdvihače hlavy a horní část trapézového svalu. 
    Najděte si v práci (nebo na parkovišti) místo a postavte se na pár minut třeba do ásany bojovníka. 
    Zkuste si v letních měsících polední pauzu užít v parku nedaleko kanceláře. Nejprve si zacvičte nějakou krátkou „flow“ ve stojných ásanách, pak se pusťte do dobrého oběda. 
    Vyberte si jógové studio, které je v blízkosti vašeho bydliště nebo pracoviště. Lekce tak pro vás budou dosažitelnější. Peníze neřešte. Vždyť kolik peněz vynakládá pacient na léky a terapie? 
    A pokud musíte řešit peníze a nemáte časový prostor na návštěvy jógového studia, tak si každý den vyhraďte třicet minut a zacvičte si podle videolekcí. Na internetu je jich spousta, jen si vybrat.
    Výhodou je, že jóga „chytne“ i vás, kteří nemáte cvičení v lásce, protože to není pouze cvičení, ale také relaxace, meditace, dýchání, prostě životní styl. 
    Jestli se stydíte, nevadí. Dopřejte si osobního trenéra jógy. Lekcí vás provede a zadá vám úkoly na samostatný trénink doma. Poradí vám, uvede do ásan a zkontroluje vaše nastavení v pozici, doporučí vhodné pomůcky. 
    Pokud budete přemýšlet o dárku k narozeninám nebo pod stromeček, nechte si „nadělit“ jógu. Ať už si budete přát vícedenní relaxační pobyt, nebo 10 vstupů na cvičení do vašeho oblíbeného jógového studia, budete se z dárku radovat a vaše tělo vám bezpochyby poděkuje. 


A ještě 3 tipy závěrem: 

  1. Vyplácí se mi, když mám podložku na jógu v obývacím pokoji. Kdykoli o ni takhle „zakopnu“, zacvičím si malou „flow“ lekci jógy. 
  2. Pusťte si hudbu, která vás uvede do léčebného procesu, zklidní, naladí na jógu a celkově podpoří vaši soustředěnost. Já osobně doma i na svých lekcích zařazuji uklidňující a léčivé „solfeggio frekvence“, které si lze pustit i z YouTube kanálu. 
  3. A ještě inspirace pro maminky s malými dětmi. Noste si podložku na jógu, když chodíte do parku s dětmi. Vytvořte si partu maminek a společně i s dětmi cvičte jógu. A pošlete nám nějaké skvělé fotky. Fotografie mohou inspirovat další maminky. Takhle vzniká skvělá „jógová nákaza“. 

ŽIJTE JÓGU, jedná se o zdravou závislost.

Soňa Svobodová

Retro trenérka power jógy Soňa Svobodová 


55 let, dcera, sestra, manželka, maminka, babička, teta, sestřenice… 😊 

 

Do svých 35 let působila v gastronomii, dokonce učila vaření na hotelové škole a působila v obchodě v kategorii „baby food“. 
Od 35 let pracovala u Policie České republiky a věnovala se mimo jiné službě pořádkové policie, práci tiskové mluvčí a specialistky pro prevenci kriminality. Od roku 2019 je policejní veteránkou, až do roku 2023 pracovala s válečnými a policejními veterány. Nyní pracuje jako projektová manažerka na policejní škole, je akreditovanou trenérkou power jógy a stále se věnuje prevenci kriminality a kurzům komunikace a bezpečnosti. K běhání se dostala ve 42 letech a k józe ve 49 letech. Akreditovaný kurz lektorky power jógy si nadělila jako dárek k 55. narozeninám. A proč? POWER znamená přeci SÍLA. 

 

(foto: Lukáš Polgár)

Soňa Svobodová: Závěrečná práce: JÓGA V KANCELÁŘI ANEB VE ZDRAVÉM TĚLE ZDRAVÝ DUCH. Brno 2022. str. 9

Aktuálně