Přejít k hlavnímu obsahu
Zasmějte se při sportu
6. 10. 2023
Zdravý životní styl

Světový den úsměvu je tu. Zasmějte se při sportu

Smích uvolňuje napětí a je tím nejlepším způsobem k navázání komunikace. Zároveň podporuje imunitu a krevní oběh, procvičuje bránici, plíce i srdce. Potřebujete ještě více důvodů pro to, abyste se začali více smát?

Proč se usmívat častěji

Smích má pozitivní vliv na naše fyzické i duševní zdraví. Když se smějeme nebo usmíváme, vyplavujeme hormony, které snižují stres, způsobují dobrou náladu a pocit štěstí. Zajímavé je, že náš mozek nerozlišuje smích přirozený a umělý – vyzkoušet si to můžete sami na sobě. Začněte se usmívat bez zřejmého důvodu a uvidíte, že se hned začnete cítit lépe. 

smajlík

Světový den úsměvu

Víte, kdy a za jakých okolností vznikl dnes známý „smajlík“? Vytvořil ho v roce 1963 výtvarník Harvey Ball jako symbol štěstí a dobré vůle, jenž byl součástí reklamní kampaně jedné pojišťovny. Od roku 1982 se smajlíky začaly používat v korespondenci pro vyjádření emocí. Od roku 1999 se pak tradičně na začátku října slaví Světový den úsměvu. 

Podle průzkumu agentury STEM/MARK se Češi málo smějí. Jinými slovy, mračíme se více než jiné národy. Pojďme to v říjnu společně napravit a více se smát – nejen na své děti, partnera a přátele, ale i na kolegy v práci, prodavačku v obchodě, pošťačku, nebo třeba na spolucestujícího v autobuse. Usmějte se a sledujte jejich reakci -  schválně, kdo vám úsměv opětuje a komu uděláte hezčí den? Nezapomínejte se smát, zasmějte se často od srdce a zhluboka, tak jak to umí jen děti, tedy bez kontroly emocí.

Vyplavujte hormony štěstí při sportu

Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít legraci a vyplavit endorfiny, tedy hormony štěstí, je společné sportování. Vyrazte s rodinou nebo přáteli za zdravým pohybem a smějte se společně. Které sporty vás nejvíce rozveselí? Tak třeba:

  • Skákání na trampolíně. Navštivte společně jeden z Jump parků, skákejte a smějte se!
  • Jízda na in-line bruslích. Vyrazte na cyklostezku a vyzkoušejte společně inlajny. Taneční kreace při snaze o udržení rovnováhy vás zaručeně pobaví.
  • Lezení. S partou přátel si můžete rezervovat lezeckou stěnu s instruktorem a užít si veselé odpoledne.
  • Fotbalgolf nebo discgolf. Znáte už tyto nové druhy zábavného sportu? Poohlédněte se v okolí, zda nemáte v parku „koše“ na disky, a užijte si s přáteli discgolf.
  • Fly jóga nebo bungee workout. Fitness centra či studia dnes nabízejí různé lekce neobvyklého cvičení. Podívejte se na jejich nabídku a zacvičte si třeba zavěšeni na gumách. 
     

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně