Přejít k hlavnímu obsahu
Umělá inteligence se podívá na váš mamograf
Prevence

Umělá inteligence se podívá na váš mamograf

Umělá inteligence se úspěšně využívá i v lékařském odvětví. Například při tzv. dodatečné kontrole mamografického snímku. A zdravotní pojišťovna vám na tuto diagnostickou metodu přispěje.

Příspěvek je připravený v rámci Fondu prevence, který je k dispozici všem pojištěncům Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky. Fond prevence je velmi široký, aby pokryl nejrůznější potřeby klientů ZP MV ČR. A tak v něm můžete najít Program prevence infekčních onemocnění, v rámci kterého získáte příspěvek na očkování, Program pro dárce krve, dále Program podpory absolvování screeningového vyšetření, ale například i Program podpory odvykání kouření, kdy můžete získat příspěvek až 2 000 Kč na léčebné prostředky na podporu odvykání kouření. Když se podíváte na stránku s informacemi od Fondu prevence, uvidíte, že tím nabídka rozhodně nekončí.

Vraťme se ale k úvodní informaci, že můžete získat příspěvek na vyhodnocení snímku z mamografu umělou inteligencí. Podpora konkrétně této metody spadá pod Program podpory vybraných diagnostických metod. Význam tohoto speciálního počítačového programu pro dodatečné hodnocení mamografických snímků pomocí umělé inteligence spočívá v tom, že umožní lékařům zjistit o 15 až 20 % více zhoubných nádorů. 

V Programu podpory vybraných diagnostických metod najdete, jak vyplývá z názvu, více metod než jen výše zmíněnou, která je novinkou pro rok 2024.
Program nabízí příspěvek na diagnostické metody užívané při poruchách sítnice a diagnostice makulárních chorob. To se týká zejména pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, závažným dědičným očním onemocněním či věkem podmíněnou makulární degenerací.
Konkrétně se jedná o metody OCT – optická koherentní tomografie, HRT – laserový skenovací systém – a GDx.

Co tyto metody zahrnují, si přečtěte na stránkách ZP MV ČR zde


Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně