Přejít k hlavnímu obsahu
Vydejte se cestou relaxace
7. 8. 2023
Zdravý životní styl Letní vášeň pro zdravý pohyb

Vydejte se cestou relaxace

Relaxace nás chrání před neblahými následky přetěžování. Ať už čistě fyzického, kdy nadmíru zatěžujeme své tělo, nebo zátěže, která škodí jak tělu, tak i psychice.

Podle kalendáře významných dnů připadá na patnáctý srpen Den relaxace. Rozhodně si však nenechávejte relaxaci jen na jediný den v roce. Relaxaci zařaďte do života jako důležitou a pravidelnou součást své regenerace či tělesné a psychické údržby.

Relaxací zjednodušeně řečeno vyvažujeme zátěž. Ta může vypadat různě. Zatíženi můžeme být sportovním výkonem, stresem nebo úsilím při řešení nějakého úkolu. Neznamená to pochopitelně, že si máme dopřát protiváhu, tedy relaxaci, jen když jsme byli ve stresu a pod tlakem. Uběhli jsme maraton, zdolali na kole mnoho kilometrů, připravili a absolvovali veledůležitou prezentaci? Ale i běžné, každodenní úkony a úkoly jsou činností, která nás může jednostranně unavit a zatížit. Jde o tu jednostrannost. Při jednostranné zátěži se v přeneseném slova smyslu točíme dokolečka či se dostáváme do neblahé spirály, která se čím dál tím víc utahuje, a je jasné, že to nepřináší nic dobrého našemu tělu, natož duši. 

O preventivních účincích relaxace není pochyb. Vše, čeho díky relaxaci dosáhneme, se velmi pozitivně odráží ve fungování našeho těla a mysli:

  • snížíme napětí psychické i fyzické
  • naše myšlenkové pochody se zvolní
  • obnovujeme energii (dobíjíme baterky)
  • zvyšujeme odolnost vůči stresu
  • trénujeme schopnost prožívat méně intenzivně negativní emoce, jako je úzkost či vztek
  • posilujeme imunitní systém
  • rozšiřujeme své smyslové vnímání

Účinné relaxaci se můžeme věnovat bez ohledu na náš zdravotní stav. Nijak nás nezatěžuje, spíše naopak. Najděte si svůj účinný způsob regenerace. Například to může být čas, který máte jen pro sebe, s knížkou, hudbou, koupelí nebo čímkoli dalším, co vám přinese efektivní odpočinek. Nebo se můžete vydat cestou řízené relaxace, která vyžaduje osvojení technik, mezi které patří práce s myslí a dechem, meditace a další speciální metody, jako je například autogenní trénink. Tomu se musíte naučit, ale čas a úsilí věnované učení určitě stojí za to.

Tak odpočívejte, nabírejte síly a regenerujte. Je to zdravé!
 

Aktuálně