Přejít k hlavnímu obsahu
Anabolické steroidy. Nejkratší cesta ke zhroucení organismu
22. 6. 2020
Pohyb

Anabolické steroidy. Nejkratší cesta ke zhroucení organismu

Není mnoho látek, které by při pravidelném užívání způsobily tolik zdravotních patálií jako anabolické steroidy.

Tyto synteticky vyrobené látky se používají v lékařství, ale častěji je o nich slyšet ve spojitosti s kulturisty, jejichž cílem je nabrat velkou svalovou hmotu. Užívání anabolických steroidů jim to v krátkodobém horizontu skutečně dopřeje, ovšem zdravotní následky bývají fatální.

Anabolické androgenní steroidy jsou uměle vyrobené látky, které jsou podobné testosteronu. Tento mužský hormon je zodpovědný za tvorbu bílkovin, které podporují růst svalové hmoty.

V lékařství se tyto látky aplikují po úrazech, po nichž je potřeba uspíšit hojení svalů. Lékaři je předepisují také při nedostatku přírodního testosteronu (při hormonální dysfunkci). Používá se i při léčbě HIV pozitivních, při osteoporóze (řídnutí kostí) či poruchách potence. Pokud jsou anabolické steroidy užívány krátkodobě a je dodržováno dávkování předepsané lékařem, tělo je dobře snáší.

Steroidy fungují. Krátkodobě

Anabolické steroidy se výrazně používají (nebo spíš zneužívají) v kulturistice. A to jak profesionálními sportovci, tak amatérskými návštěvníky fitcenter. Tyto látky totiž opravdu fungují, ale pouze krátkodobě. Sportovec, tzv. „sypač“, za několik málo týdnů užívání steroidů svalovou hmotu skutečně nabere, a dosáhne tak vytyčených výsledků mnohem rychleji než cvičenec „natural“. Mnohdy se dostane dokonce za tuto hranici.

Cena za tyto dočasné úspěchy je však obrovská. Nežádoucí účinky se dotýkají mnoha oblastí a výrazně snižují kvalitu života. Jedná se o problémy s orgány trávicí soustavy, srdcem a oběhovým systémem, psychikou nebo i neplodností. U žen hrozí virilizace, u nedospělých zastavení vývoje a růstu.

činky

Co je virilizace

V důsledku poklesu ženských hormonů či nadměrného působení mužských pohlavních hormonů v těle ženy se ženám začnou ztrácet ženské rysy, které jsou nahrazovány mužskými. Např. zhrubnutí hlasu, růst vousů apod.

Při používání anabolických steroidů tělo vylučuje na povrch kůže velké množství mazu. Kromě estetického dopadu má tato skutečnost za následek i zanícení pórů a vznik akné. Kůže také ztrácí pružnost a mohou se objevovat strie.

Nepřehlédnutelnou skutečností je také fakt, že tyto látky jsou zařazovány mezi karcinogeny. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny dává anabolické steroidy do spojitosti s rakovinou prostaty, varlat, jater a ledvin.

Možné nežádoucí účinky anabolických steroidů

  • Poškození jater a ledvin
  • Růst orgánů
  • Zvyšování cholesterolu a krevního tlaku
  • Poškození srdce
  • Zvýšený výskyt zubního kazu
  • Zmenšení varlat, porušený tvar spermií, neplodnost
  • Poruchy erekce
  • Psychologické potíže, agresivita, poruchy pozornosti
  • Gynekomastie (vývin prsních žláz u mužů)
  • Vypadávání vlasů

Po anabolických steroidech sahají velmi často mladí muži, kteří touží nabrat svalovou hmotu v co nejkratší době. „Sypání“ – tedy to, že tělo přijímá umělý testosteron – má však za následek, že zcela přirozeně přestane produkovat vlastní. Jelikož „sportovec“ uměle získá větší množství tohoto hormonu, než je schopno vyprodukovat jeho tělo, svalová hmota mu skutečně naroste.

Žádné látky této nebezpečnosti se však nedají užívat dlouhodobě. Jakmile cvičenci přestanou anabolické steroidy „zobat“, tělo má tragický nedostatek tohoto hormonu. Samo už se totiž odnaučilo ho produkovat. Návratnost produkce testosteronu je sice možná, ovšem nedá se stoprocentně zaručit. A pokud se vrátí, vždycky bude na nižší úrovni než před užíváním anabolických steroidů.

Nedostatek testosteronu v těle se pak projevuje zdravotními problémy v oblasti pohlavních orgánů (viz tabulka). Na tyto potíže navazují i problémy s psychikou.

prášky

Zkušenost jednoho „sypače“

Začal jsem brát steroidy a brzy jsem měl velké svaly, ale také nutkavou potřebu se bít, ukazovat, jaký jsem chlap. Jednou jsem se popral na diskotéce a šel jsem na půl roku do vězení. Zhubl jsem tam o 20 kg. Kůži jsem měl svěšenou a vypadal jako stařík. Po návratu jsem znovu začal brát, abych se „spravil“. Brzy jsem vyměnil věznici za nemocnici. Zjistili mi zničená játra a ledviny, navíc se mi špatně dýchalo. Játra už se mi nikdy nespraví, a když teď zajdu čtyřikrát týdně do posilovny, oči mi na týden zežloutnou. Je to smutné, ale je to tak. A vím, že podobně dopadlo víc feťáků, jen se o tom nemluví.

Někteří výrobci anabolických steroidů se čas od času snaží přesvědčit váhající cvičence, že se jim podařilo vyvinout přípravek, který má výrazně méně negativních účinků na lidské zdraví. Ale jedná se pouze o marketing a tyto informace se nezakládají na pravdě. Nejlepší cestou k vypracovanému tělu zůstává osvědčená trojice faktorů: kvalitní cvičení, kvalitní strava a kvalitní spánek.

Aktuálně