Přejít k hlavnímu obsahu
únava
17. 10. 2022
Pohyb

Bere vám únava sílu cvičit? Porazte ji!

Dny se krátí, ubývá slunce a chlad zalézá za nehty. Člověk je hned nějak náchylnější k tomu, aby se cítil unavený víc, než je zdrávo. A únava dokáže nabourat leccos. Třeba i odhodlání pravidelně cvičit.

Co s tím? Samozřejmě existuje klasika v podobě ranní kávy, ale to není úplně ideální řešení. Navíc jen s omezeným časem působnosti. Pár triků a tipů, jak zabojovat s únavou, ale v rukávu ještě máme…

Dejte tělu to správné palivo!

Kvalitní strava a spánek se vlastně tak nějak doplňují. Pokud totiž málo spíte, máte o to větší chuť k jídlu. Důležité je najít rovnováhu, protože pokud jedna ze složek pokulhává, únava roste. 
Stručně řečeno, dopřejte si vydatnou a zdravou snídani, vyhýbejte se těžkým jídlům a naopak se snažte jíst co nejzdravěji. Zaměřte se na čerstvé suroviny, na ovoce a zeleninu. Nepřejídejte se. A samozřejmě dbejte na pitný režim
Dospělý člověk by měl podle vědců spát sedm až devět hodin každou noc. Jak na to? Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, omezte večer práci s počítačem nebo – ještě lépe – ji zrušte úplně, relaxujte a spěte ve vyvětrané místnosti s teplotou do 18 stupňů Celsia.

Zacvičte si, relaxujte

„Zacvičte si, abyste se zbavili únavy a mohli si zacvičit.“ Ta rada může znít trochu zvláštně, ale je to vlastně jednoduché. Na mysli máme cvičení typu jóga nebo pilates, případně strečink. V podstatě jde o pomalé cvičení s vahou vlastního těla, důležité je správně dýchat a pomalu krok za krokem odbourávat nejen únavu, ale i každodenní stres.
Na únavu platí i plavání. Uvolníte celé tělo. Ostatně plavání je v podstatě jistý druh regenerační procedury. Tak proč ji nevyužít… 
Úplně bez pohybu nemusíte zůstat ani v okamžiku, kdy se cítíte, obrazně řečeno, úplně grogy. Ležíte na gauči a jste rádi, že jste rádi. Ale i v takové situaci můžete udělat něco pro své tělo. Lehněte si na záda, propněte nohy, ruce volně podle těla a pak už jen na chvíli zvedněte obě nohy pár centimetrů na povrch gauče. Opakujte tenhle cvik několikrát a dobu, po kterou držíte nohy ve vzduchu, prodlužujte. A přitom zhluboka a pravidelně dýchejte.

Šlofík nebo ranní studená sprcha

Když všechno selže, nezoufejte. Ještě máme další trumfy! Třeba v podobě klasického „šlofíka“ po obědě nebo během dne. Na zresetování těla i mysli stačí někdy i deset patnáct minut spánku. Ne každý si ale tenhle luxus může dopřát.
Pak je tady varianta studené ranní sprchy. Není to sice pro každého, ale tahle procedura vás zaručeně nakopne a budete se cítit jako znovuzrození. Jen udělat ten první krok. V tomto případě pustit kohoutek se studenou vodou a neutéct.

Aktuálně