Přejít k hlavnímu obsahu
Anna Fernstadtová
5. 2. 2021
Zdravý životní styl Ambasadorky ZP211 zdraví

A co zdraví, Aničko?

Když se někomu daří dělat něco opravdu dobře, stojí za to věnovat pozornost jeho tipům a zkušenostem. Třeba budou fungovat i u vás, i když zrovna netoužíte být špičkovým sportovcem, ale „jen“ chcete mít špičkové zdraví.

Dnes nám skeletonistka Anna Fernstädtová prozradila, jak pomáhá své imunitě. 
Příště nám poví svůj recept na relaxaci a regeneraci.

  • Máte nějaký speciální či oblíbený způsob, jak povzbuzujete svou imunitu?

Každý ráno si vymačkám jeden citron, půlku grapefruitu a dám si to se skleničkou teplé vody (přibližně 0,5 l celkově).

  • Pomáhá vám nějaké jídlo nebo doplňky stravy?

Pomáhá mi být hodně venku, sport a zdravá strava. (Za mě teda skoro žádný cukr, hodně zeleniny a ovoce, žádná „hotová“ jídla a třeba taky nejím moc maso.) V mládí jsme si s bráchou hodně hráli venku v bahně, nejsme očkovaní (jenom to, co je povinné), nebrali jsme nikdy antibiotika nebo nějaké léky. Vždycky jsme dělali nějaké sporty. Za 24 let jsem byla nemocná asi tak pětkrát. 

  • Jaká část těla je při vašem sportu nejvíce ohrožená?

Ramena a boky, tam mám nejvíc modřin, ale asi bych řekla, že nejvíc ohrožená je hlava. 

  • Jak o ně pečujete a jak je chráníte?

Hlavu si chráním speciální helmou, ale i s ní se hlava mlátí o led a působí na ni hodně tlaků. Nebo když vyletím/spadnu, tak je to velká rána do hlavy. Existuje více a více článků o sportovcích (skeleton i boby), kteří po nějaké době mají velké problémy. Nejčastěji to jsou chronické bolesti hlavy, problémy s pamětí, deprese… (Byly dokonce i sebevraždy.) Může to být sportem, ale taky nemusí, to se asi nedá na 100 % říct. U skeletonu/bobů se o tom mluví více než třeba u jiných sportů. 
 

Anna Fernstädtová a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

 

Pohyb a zdravý životní styl je jedním ze základních stavebních kamenů prevence. Prevence je alfou a omegou dobrého zdraví a my v ZP 211 na ni klademe velký důraz. Kdo jiný než úspěšní sportovci může být v tomto směru motivací a vzorem pro děti a celé generace? Propojení ZP 211 se sportem obecně nám dává smysl, neboť i sportovci se musí starat o své zdraví, aby mohli dosahovat těch nejlepších výsledků. A my chceme, aby i naši klienti o své zdraví pečovali, aby se hýbali, aby nepodceňovali prevenci. Anna je mladičkou nadějí českého sportu. Přejeme jí, aby se jí podařilo, stejně jako kdysi Martině Sáblíkové, proslavit sport, který nepatří mezi ty masové. Sympatická, skromná dívka, která se ráda účastní všech akcí, jejichž cílem je podpora prevence a pohybu obecně. V neposlední řadě je Anna naší klientkou, takže i v tomto směru zapadá poslední kostička do skládanky. 

Aktuálně