Přejít k hlavnímu obsahu
Fialové září
15. 9. 2023
Prevence

Fialové září

Kdy jste naposledy byla u svého gynekologa? Že je to více než rok? Pak zbystřete a pokračujte ve čtení, protože září je měsícem prevence a léčby onkogynekologických onemocnění. Nese jméno Fialové září.

My ženy umíme svým klínům dát pozoruhodnou péči. Věnujeme se nákupům krásného i funkčního spodního prádla a velmi pečlivě se staráme o depilaci třísel, ale prevenci u gynekologa, která nám může zachránit život, tu často odkládáme tak dlouho, až je na všechnu prevenci pozdě. 
Statisticky řečeno je rakovina ryze ženských orgánů nejčastějším nádorovým onemocněním žen, ale nepoměrně větší množství lidí musí později projít náročným obdobím po předčasném odchodu svých maminek, babiček, tet, sester, manželek a kamarádek. Ti, co tu zbydou, vypláčou hektolitry slz a jejich zlomená srdce jen těžko kdy srostou.

Přitom právě opomíjená preventivní vyšetření vás mohou přivést ke včasné diagnóze a k zahájení případné léčby. I proto ZP MV ČR podporuje pravidelné kontroly, případně přispívá na dostupná preventivní očkování, a to částkou až 1 500 korun
ZP MV ČR se také aktivně zapojila do celosvětové akce s názvem Fialové září, neboť právě září je měsícem boje proti gynekologickým nádorům. V rámci World GO Day přispívá ZP MV ČR svým klientkám právě na tuto problematiku, a to z Fondu prevence.

Rakovina děložního čípku

Rozvine se nejčastěji kvůli pohlavně přenosné infekci lidským papilomavirem (HPV), který má na svědomí také další nádory v genitáliích, anální oblasti, hrdle a ústech. Jedinou spolehlivou ochranou před jejím rozvojem je očkování proti HPV, díky němuž si imunitní systém dokáže vytvořit protilátky, které virus zlikvidují. V článku na toto téma si můžete přečíst, že není vir jako vir a že příznaky infekce bývají velmi nenápadné.
Chcete-li si být jisté, že jste nic neponechaly náhodě, využijte screening rakoviny děložního hrdla, který případný problém spolehlivě odhalí.

Rakovina prsu

Rakovina prsu je u žen nejčastějším nádorovým onemocněním, a aniž by se odborníci dokázali shodnout proč, její výskyt je stále častější. Je-li odhalena v raném stadiu, bývá naštěstí velmi úspěšně a zcela vyléčena. Proto je naprosto zásadní její včasná diagnostika. Což nás opět obloukem vrací k nutnosti pravidelných preventivních prohlídek.
Dalo by se říci, že největším rizikem je věk žen, a proto pojišťovna hradí ženám od čtyřiceti pěti let každé dva roky screeningové mamografické vyšetření prsu. Objednat se na ně můžete přes gynekologa nebo obvodního lékaře. 
ZP MV ČR ovšem přispívá též na prevenci karcinomu prsu bez omezení věku, podrobné podmínky snadno zjistíte například zde.

Symbolem světové kampaně na prevenci a léčbu onkogynekologických onemocnění se stala tmavě fialová stužka. A možná budete kampaň chtít i vy podpořit tím, že si na World GO Day nebo během září obléknete něco tmavě fialového, venku se vyfotíte a fotku s hashtagem #FialovaJizda budete sdílet na sociálních sítích. Více informací najdete zde

Aktuálně