Přejít k hlavnímu obsahu
Jak se obléct na sport a pohyb v zimě
11. 1. 2023
Pohyb

Jak se obléct na sport a pohyb v zimě? Vrstvěte!

Sportovat a hýbat se dá v každém počasí. Ostatně jedno úsloví praví, že není špatné počasí, ale pouze špatné oblečení. Přemýšlejte nad každou vrstvou.

Za sportem můžeme vyrazit i během zimních měsíců, ale důležité je se vhodně obléci. Jak na to? Tou úplně základní radou je to, abychom oblečení vrstvili. A raději více tenkých vrstev než méně silnějších. Podle počasí stačí tři, ale někdy klidně i čtyři nebo pět. Zkrátka takový systém cibule.

Ve sportovním oblečení, ve kterém vyrazíte ven, se musíte nejen cítit dobře. Nesmí bránit v pohybu, ale především vám v něm nesmí být příliš zima, ale ani přespříliš teplo. Proto jsou důležité jednotlivé vrstvy a také jejich složení.

Funkční prádlo na těle je základ

Začněme tou první, která je přímo na těle. Spodní vrstvu tvoří tenké funkční prádlo nebo termoprádlo. A ona funkce spočívá v tom, že dokáže udržet příjemnou teplotu na pokožce a odvádí pryč vlhkost. Platí to pro vrchní i spodní část těla. Rozhodně si nezapomeňte vybrat i kvalitní funkční podkolenky.
K oblíbeným materiálům patří merino vlna, která je vzdušná, příjemná a nestudí. Další možností jsou syntetické materiály, které jsou ideální pro aktivity, při nichž se hodně zpotíte. Pot odvedou od těla, a navíc rychle uschnou. A ještě poznámka – spodní prádlo nesmí škrtit ani nesmí být volné. Ideální je takové, o kterém vlastně ani nevíte.

Druhá vrstva chrání před chladem

Následuje vrstva číslo dvě, která má nejen udržet tělesné teplo a odvádět od těla vlhkost, ale také chránit před chladem. Svůj účel perfektně splní mikiny nebo trika s dlouhým rukávem či lehké svetry opět z přírodních materiálů, především z merino vlny, případně lze použít klasické fleecové mikiny.

Nepustit zimu k tělu

A dostáváme se ke třetí vrstvě, která má vedle odvádění potu a vlhkosti také ochrannou funkci – především proti větru nebo dešti. Nejčastěji zvolíme softshellovou bundu, která je větruodolná, vodoodpudivá, ale zároveň prodyšná a pohodlná. Zásadní je funkčnost – k tělu se nesmí dostat žádný studený vítr, ale vlhkost se musí dostat ven.

S odolností proti dešti už to může být horší, protože jediným zaručeně odolným oblečením proti vodě je gumová pláštěnka. A to i přesto, že dnešní moderní materiály mají opravdu vysokou odolnost proti dešti.

Podle mnoha odborníků uniká nejvíc tepla přes hlavu, takže je důležité mít na hlavě čepici, na rukou rukavice. A pak mít po ruce i další „pomocníky“ proti zimě – nákrčník či návleky na nohy, když se budeme pohybovat ve sněhu. A samozřejmě kvalitní obutí. Když vám promrznou prsty u nohou, budete se jen obtížně zahřívat.
 

Aktuálně