Přejít k hlavnímu obsahu
Jako ryba ve vodě. Kdy se dětí učí plavat?
7. 9. 2020
Pohyb

Jako ryba ve vodě. Kdy se dětí učí plavat?

Přestože děti tráví období před příchodem na náš svět v plodové vodě, neznamená to, že se narodí a hned umí plavat.

Pokud to potomka chceme naučit, je vhodné u něj odmalička pěstovat vztah k vodě. Klasickému plavání se pak naučí mezi 4. a 5. rokem.

Po dobu šestinedělí se hojí pupík po pupeční šňůře, a tak s prvním větším „plaváním“ počkejte raději až po něm. Kojenci získali pro začátek svého života prospěšnou vlastnost. Je jím reflex zatajení dechu při kontaktu s vodou. V tomto období vznikají oblíbené fotografie malých dětí pod vodou. Ovšem pozor, u těchto focení je kromě profesionálních fotografů přítomen vždy také odborný instruktor. A co víc – reflex zatajení dechu mizí zhruba ve čtvrtém měsíci.

Jakmile se pupeční šňůra zahojí, můžete zkusit tzv. vaničkování. Jedná se o prověřenou metodiku, při níž se přechází od jednoduchých cviků k těm složitějším. Dítě se také postupně otužuje. První lekce se provádí ve vodě zahřáté na 37 °C a poslední při teplotě vody 30 °C. Kurzy se provádějí ve speciálních plaveckých klubech, vyškolený instruktor ale může přijet i k vám domů.

Co je vaničkování?

Kojenec je ponořený do vody, maminka stojí vedle vaničky a speciálními pohyby rukou se snaží co nejzábavnější formou o rehabilitační cvičení, během něhož se uvolňují svaly dítěte.

 

kdy se deti uci plavat-box

Následným krokem je oblíbené kojenecké „plavání“ dítěte s matkou. Na řadu přichází zhruba v šesti měsících věku dítěte. Tedy v době, kdy je imunita potomka dostatečně vyvinutá, aby bylo možné docházet do bazénu (ten však musí mít hygienu vody vhodnou pro kojence).

Pro dítě je tato aktivita vhodná zejména z toho důvodu, že se seznámí s vodním prostředím, zlepší se tím jeho psychomotorický vývoj a pohybová koordinace.

Proč chodit plavat s kojencem?

  1. Seznamování se s vodním prostředím
  2. Zlepšení psychomotorického vývoje
  3. Posílení břišních svalů a zlepšení peristaltiky střev
  4. Zlepšení pohybové koordinace
  5. Socializace dětí i rodičů
  6. Zlepšení imunity

Základní plavecké dovednosti je vhodné začít procvičovat od zhruba roku a půl. V tomto období se dítě učí splývat a orientovat se ve vodě.

Vhodné období na začátek klasického plavání bez pomůcek je mezi čtvrtým a pátým rokem. Dítě je v tomto věku dost staré na to, aby se samo dokázalo udržet nad vodou. Osvojuje si výdechy do vody, cílené potápění, naučí se chytit okraje bazénu, bezpečně skákat do vody a orientovat se pod vodou.

Za deset lekcí se děti naučí tři styly

Vzápětí následuje výuka klasických plaveckých stylů. Nejlepším způsobem je učit pohyby odděleně, tzn. zvlášť nácvik nohou a zvlášť rukou. Plavání celkově napomáhá správnému postavení těla, protahuje a posiluje svaly. Pokud se rozhodnete svěřit výuku raději profesionálům, bude vaše dítko docházet na intenzivní kurz sestávající z přibližně 30minutových lekcí. Během deseti lekcí, které vyjdou celkem na cca 3 500 Kč, se dítě naučí základní plavecké styly, jimiž jsou znak, kraul a prsa.

V jakémkoli věku (nejen) dítěte je také potřeba dát si pozor, když z bazénu odcházíme. Řádně vysušit vlasy a uši. V případě kojenců je nezbytné, abyste zůstali v aklimatizační místnosti minimálně půl hodiny. Ideálním místem k takové aklimatizaci je bar či kavárna, kde můžete poklábosit s dalšími rodiči. Je to příjemný zvyk, který je vhodné si ponechat i v době, kdy děti povyrostou…

Aktuálně