Cítíte, že vaše imunita s příchodem podzimu slábne? Zkuste ji posílit přirozeně, a to pomocí fermentované zeleniny, která je plná probiotik. Kimči či kysané zelí jsou pro vaše střeva poklad. Díky nim můžete posílit svou obranyschopnost.

Cítíte, že vaše imunita s příchodem podzimu slábne? Zkuste ji posílit přirozeně, a to pomocí fermentované zeleniny, která je plná probiotik. Kimči či kysané zelí jsou pro vaše střeva poklad. Díky nim můžete posílit svou obranyschopnost.
Kdyby se rozhodl nějaký smělý režisér natočit film, v němž by vystupovaly potraviny, a prostředím by bylo lidské tělo, chia semínka by byla vážným kandidátem na postavu kladného hrdiny.
Stejně jako auto potřebuje palivo, vaše tělo vyžaduje správné dávkování energie. K tomu, aby zůstalo zdravé a fungovalo celý den, výrazně pomůže zdravá snídaně.
Pro superpotraviny nemusíte do speciálních prodejen se zdravou výživou. Zajděte si v létě na zahrádku nebo do lesa a nasbírejte si velkou porci zdraví, která se ukrývá v drobných plodech malin, borůvek, jahod, ostružin nebo brusinek.
Čerstvé bylinky pozdvihnou chuť pokrmu o úroveň výš. Pokud si vaření bez zelených bylinek nedokážete představit, vyplatí se zasadit si je na terase, na zahrádce nebo alespoň za oknem. Bylinky zakoupené v supermarketu jsou totiž většinou jen „na jedno použití“.
Kdo si nedá na jaře medvědí česnek, jako by nebyl. Z křehkých listů této rostlinky se stal v posledních letech opravdový hit. A po právu. Medvědí česnek je chuťově zajímavý a také zdravý. Věděli jste ale, že ho nemůžete sbírat ve všech lokalitách?
Dostala se k nám ve 12. století z jižních svahů Himálaje a o čtyři sta let později byla považována za nejdůležitější potravinu vůbec. Naše prababičky vařily z pohanky ještě zcela běžně, oblíbené byly především pohankové kaše.
Oplývají rozličnými tvary, od listů hlávkového salátu až po dlouhé špagety, a některé z nich najdete až v hloubce sedmi tisíc metrů pod mořskou hladinou. Řeč je o mořských řasách.
Stoupenci syrové stravy považují směr raw vegan za návrat k přirozenému způsobu stravování. Český název pro stravovací směr „raw vegan“ je „vitariánství“.
Merlík čilský neboli quinoa nepatří sice botanicky mezi obiloviny, podobně jako obilovina se však využívá již po tisíce let.
Máte pocit, že ráno nevstanete z postele a ani káva to nevyřeší? I když v noci spíte, stejně se necítíte svěží a odpočatí? Možná je na čase změnit způsob stravování. Uvidíte, že s vyváženým a odlehčeným jídelníčkem budete mít energie na rozdávání.
Podzimní období bývá pro dětskou imunitu pořádná zkouška. Po prázdninách, kdy si děti užívaly čerstvého vzduchu a volnosti, se najednou ocitají v uzavřeném školním kolektivu, kde se snadno přenášejí viry i bakterie.
Cítíte, že vaše imunita s příchodem podzimu slábne? Zkuste ji posílit přirozeně, a to pomocí fermentované zeleniny, která je plná probiotik. Kimči či kysané zelí jsou pro vaše střeva poklad. Díky nim můžete posílit svou obranyschopnost.
Počty nakažených žloutenkou typu A stoupají, nejlepší prevencí je pečlivé mytí rukou a očkování. Proč se očkovat, v rozhovoru vysvětluje mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy MgA. Petra Batók.
Podzim často přináší únavu, smutek a splín. Naši náladu ovlivňují kratší dny a úbytek slunce. Jak předcházet podzimní depresi a dobít „vnitřní baterky“?
Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává zabrat. Zkracující se dny, méně slunečního svitu, chladnější a vlhké počasí – to vše oslabuje obranyschopnost organismu. Mnoho lidí má tendenci zavřít se doma…
Mírné zatížení při běhání je pro kosti prospěšné a zvyšuje jejich hustotu. Když ovšem víte, jak na to. O své zkušenosti a rady se v rozhovoru podělila mistryně světa a olympijská medailistka Šárka Strachová.