Přejít k hlavnímu obsahu
Kdy začít s královnou sportů atletikou?
23. 9. 2020
Pohyb

Kdy začít s královnou sportů atletikou?

Atletice se říká královna sportů hned z několika důvodů. Rozvíjí základní pohybové dovednosti, jako je běh, skok či hod, je velmi různorodá a hlavně spravedlivá. Pokud uvažujete, že byste své dítě s atletikou seznámili, můžete začít už od jeho pěti let.

Variabilita sportů je největší devízou atletiky. Sdružuje pod sebe sprinty, běhy na delší i střední vzdálenosti, přes překážky, do vrchů, maratony či běhy orientační, vrhy a hody různými náčiními, skoky do výšky i do dálky. Každý si najde disciplínu, která mu bude vyhovovat. A pokud má rád atletiku vcelku, může pěstovat víceboj.

Výhody atletiky

  1. Spravedlivost – závodníci bojují s vteřinami, metry či centimetry. Výsledky se měří objektivně, nejsou závislé na hodnoceních rozhodčích.
  2. Boj se sebou – díky měřitelnosti výsledků pomáhá při vytváření houževnatosti, cílevědomosti a vytrvalosti; závodník může soupeřit s ostatními, ale i sám se sebou.
  3. Nízké náklady – k tomu, abyste začali s atletikou, potřebujete jen speciální boty, tričko a trenýrky. Členství v atletickém oddílu přijde na 1 000 až 2 000 Kč za rok.

Atletika pro děti

Královna sportů vyniká svou variabilitou, z tohoto důvodu je však také těžké určitě ideální věk, v němž s atletikou začít. Na oficiálních stránkách Českého atletického svazu se uvádí věk mezi osmi a devíti lety. Do atletického oddílu však lze dítě přivést i dřív, zpravidla od pěti let.

Český atletický svaz náboru nových dětí věnuje hodně pozornosti. Pro rodiče dokonce vytvořil speciální internetovou stránku www.atletikaprodeti.cz, na které se dá snadno dohledat databáze přípravek v celé České republice. Součástí této databáze jsou i věkové kategorie, včetně těch nejnižších.

 

Atletika pro deti

U dětí od pěti do devíti let si atletičtí trenéři kladou za cíl „rozvinout základní formou prostřednictvím rozmanitých her základní pohybové schopnosti a dovednosti“. S klasickou atletikou se svěřenci setkají od deseti let věku, v té době je nejdůležitější atletická všestrannost. Se specializací se začíná kolem 16 let.

A kdy je nejlepší s dítkem do atletické přípravky dorazit? Na podzim. To se totiž plánuje nová sezona.

Aktuálně