Přejít k hlavnímu obsahu
zima
16. 1. 2023
Zdravý životní styl

Komplikuje vám zima novoroční předsevzetí?

Novoroční předsevzetí pustit se konečně do neustále odkládaných sportovních aktivit můžeme vnímat jako obehranou písničku. Ale fakt, že je to klišé, ještě neznamená, že se nás to netýká.

Těch, kdo vnímají příchod nového roku jako předěl, díky kterému získají novou energii a konečně se jim podaří nastartovat žádoucí změny, je pořád ještě dost a dost. Chci se znovu vejít do těch hezkých kalhot, co mi visí ve skříni. Teď je ideální čas začít pomalu hubnout do plavek. Letos už bych měl/a konečně uběhnout x kilometrů, vyjít schody bez zadýchání, naučit se pořádně odpalovat… A tak dále… Nejspíš do téhle skupiny patříme, ale pro jistotu se už se svým novoročním předsevzetím nikomu nesvěřujeme, abychom se ušetřili řečí, které budou nejspíš následovat. Je důležité si připomenout, že vůbec nezáleží na tom, co kdo říká, co je a co není klišé, co je trendy a co je zoufale mimo. Neměla by se z toho pro nás stát překážka. Důležité je, jestli to chceme pro sebe udělat, protože se budeme cítit dobře. Jak víme, jedno souvisí s druhým, a když nám bude dobře na duši, naše tělo bude prospívat. A rozpohybované tělo nám navíc bude vracet stavební kameny pro pohodovou psychiku. Je to dokonalé perpetuum mobile, tak ho zkusme spustit. Ale může nás v našem odhodlání zastavit nějaká jiná překážka než řeči? Zima říkáte?

Aby zima nebyla překážkou

Zima opravdu moc nepřeje sportovním aktivitám. Zoceleným sportovcům, kteří pravidelně trénují, to tak určitě nepřijde, ale my se tu bavíme o skupině odhodlané začít plnit svá novoroční předsevzetí. O sportovních začátečnících, v lepším případě „navrátilcích“, jejichž tělo už zapomnělo, že se kdysi pravidelně hýbalo. To pak stojíte tváří v tvář zimě a sami sobě vytváříte překážky. Copak se dá v té zimě běhat? A taky je teda dost tma! To mám nastydnout při čekání na autobus poté, co vyjdu rozhicovaný/á z fitka? Takové teplotní šoky můžu odstonat. A mohli bychom pokračovat… To jsou jistě legitimní námitky. Ale jestli chceme tuhle „překážku“ překonat, stačí to jen trochu promyslet. Na doporučení, jak se v zimě obléknout na sportování, není těžké narazit. Stejně tak nebude těžké si naplánovat odchod ze sportovní haly či fitka tak, aby nám spoj prostě a jednoduše navazoval. Nebo zahrňte do tréninkové dávky nejen cvičení na strojích, ale i chůzi pěšky směrem k domovu, třeba jen na příští zastávku. To, že je potřeba promyslet vrstvy oblečení i na cestu domů, není třeba zmiňovat. Ano, jsou to jednoduché, až banální rady, ale přiznejme si, ty „argumenty“, proč by měla být zima překážkou pro sportování, moc závažné nejsou.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně