Přejít k hlavnímu obsahu
Lyžování v Alpách si užijete vy i děti
1. 3. 2023
Pohyb

Lyžování v Alpách si užijete vy i děti

Lyžování se věnuje celá vaše rodina, ale ani jeden z vás není žádný závodník, a tak se raději držíte v „nižších polohách“? Buďte bez obav, v Alpách si to užije i začátečník.

Koho by nelákalo sjíždění mnohakilometrových sjezdovek, navíc když jste ranní ptáčata, po tak úžasném sněhovém „manšestru“. Užijí si ho všechny kategorie lyžařů – těmi, kdo milují adrenalin, počínaje a začátečníky nebo rodinami s dětmi konče. Pro ty je toho v alpských střediscích, a bavíme se teď o těch v Rakousku a v Itálii, přichystáno mnohem víc než jen lyžování.

Ale postupně… Do Rakouska i Itálie se můžete vydat na lyže s cestovními kancelářemi a nechat veškerou organizaci, včetně skipasů a programu, na nich. Nebo můžete vyrazit po vlastní ose. Není to až tak náročné – v nejbližších střediscích v Rakousku jste za pět hodin, v těch vzdálenějších za sedm. 

Denní skipasy od 50 do 70 eur

Pokud vyrazíte autem, rozhodně dodržujte dopravní předpisy. Místní policie jejich porušení přísně trestá. Takže rozhodně dbejte na správné a bezpečné uložení lyží v autě. Nesmí ohrozit posádku. A platí to i pro lyžařské boty. Ideálním řešením je použití střešního boxu. Zimní pneumatiky jsou povinné a narazíte i na úseky, kde jsou povinné také sněhové řetězy.

Výběr ubytování je v Rakousku (ale platí to i pro Itálii) nadmíru pestrý – od ubytování v soukromí přes penziony až po luxusní hotely. Zkrátka, je to jen na vašich možnostech a výběru. 

Ve srovnání s českými horami nabízejí alpská lyžařská střediska desítky kilometrů sjezdovek. S trochu nadsázky se dá říct, že když nechcete, tak ani jednu nemusíte jet dvakrát. Pravdou ale také je, že kvalitě odpovídá i cena skipasů – v Rakousku se cena denních skipasů pohybuje zhruba mezi 50 a 70 eury, ale existují i možnosti různých zvýhodněných vícedenních skipasů nebo se slevy pro děti. Zvlášť v závěru lyžařské sezony.

Totéž platí i pro střediska v Itálii, včetně ceny denních skipasů. V menších střediscích se pohybují kolem 55 eur, v těch větších a proslulejších zaplatíte i přes 70 eur na den.

Desítky kilometrů sjezdovek a spousta zábavy

A kam s dětmi zamířit? V podstatě žádnou volbou neuděláte chybu. Sázkou na jistotu je v Rakousku Dachstein West se 133 km sjezdovek včetně několika sáňkařských drah. Jednou z největších propojených lyžařských oblastí je SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, doslova lyžařský ráj s 284 km sjezdovek.

Zajímavou volbou může být i Katschberg se 150 km sjezdovek, ale i dalšími aktivitami – sáňkováním či bruslením. Nejmenší lyžníci si to tady nadmíru užijí.

V Itálii pak můžete vsadit na Livigno se 77 km sjezdovek různé náročnosti, na Val di Fiemme / Oberregen se 116 km sjezdovek, které se řadí mezi nejvyhledávanější českými lyžaři. Pro děti je tu i bobová a sáňkařská dráha, bruslení a koupání v bazénech. Skvělými parametry a nabídkou vyžití ale disponují i další střediska – Madonna di Campiglio, Val Gardena či Kronnplatz. Itálie má navíc ještě jedno plus navíc – většinou si lyžování užijete za krásného slunečného počasí.

Nenechte si pokazit zážitky z parádní lyžovačky. Neriskujte a jezděte bezpečně. V Itálii je na sjezdovkách povinné pojištění odpovědnosti. Říká se tomu pojistka na blbost. Lze ji koupit i přímo ve skiareálech, ale dá se přidružit k cestovnímu pojištění. To rozhodně nepodceňte a potvrzení mějte sebou. A pozor se dejte i na tzv. lovce nehod. Číhají v Rakousku i v Itálii a v případě kolize nabízejí okamžitou pomoc, kterou si ale nechají náležitě zaplatit. 
 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR
má pro své klienty připravené výhodné cestovní pojištění
Slouží pro případ nenadálých událostí, které se pojištěné osobě přihodí jak při cestách a pobytu v zahraničí, tak na území České republiky.
 

Staňte se klientem ZP MV ČR
 

Zaujaly vás bonusy a výhody, které nabízí ZP MV ČR? Víte, že můžete změnit zdravotní pojišťovnu jen dvakrát v roce? Právě teď máte jedinečnou příležitost se k nám přidat! Do 31. 3. 2023 nám zašlete vyplněnou přihlášku a od 1. 7. 2023 budete naším pojištěncem a začnete využívat všech výhod. Rozhodně to bude výhra pro vaše zdraví.
 

banner

Aktuálně