Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den jógy
2. 6. 2023
Zdravý životní styl Letní vášeň pro zdravý pohyb

Mezinárodní den jógy

Od roku 2015 se připomíná 21. červen jako Mezinárodní den jógy. Obrací pozornost k celosvětovému fenoménu. Může to být významný den i pro vás?


To, že Valné shromáždění OSN dospělo v září 2014 k tomu, že vyhlásí 21. červen jako Mezinárodní den jógy, dokládá, že je to fenomén rozšířený po celém světě. Obrovské množství lidí má jógu více či méně jako součást života. 
Jóga je úžasná v tom, jak široce otevřená a přístupná je. Pro někoho je filozofií a až osobním náboženstvím. Pro jiné „jen“ cvičením, které má tu přednost, že kromě těla zapojuje i mysl či, chcete-li, duši.

Mezinárodní dny, které se nějak týkají našeho zdraví, mají za cíl obrátit pozornost k tématu, které je často závažné a je potřeba se mu věnovat. Například Světový den diabetu, hypertenze nebo Světový den proti mozkové mrtvici, které reflektují rozšíření těchto závažných zdravotních problémů. Je to příležitost pro připomenutí důležitosti prevence, na kterou se zapomíná. Mezinárodní den jógy se týká našeho zdraví, ale neslouží jako varování. Tohle připomenutí je pozváním, abyste se seznámili s něčím, co může být doslova blahodárné pro vaše tělo i mysl a vskutku univerzální zdravotní prevencí. 

Vyzkoušejte jógu

Co může přinést tento mezinárodní den vám? Buď už se józe věnujete a můžete se těšit, že se přidáte k některé z mnoha „jógových akcí“, které budou u příležitosti tohoto dne probíhat v hojné míře. Pokud máte rádi akce, kde se můžete setkat s větším počtem vyznavačů jógy, jsou pro vás jako dělané. V minulých letech například proběhlo společné cvičení na Karlově mostě nebo celodenní venkovní akce, kdy byly představeny různé druhy jógy. Samozřejmě všichni nemusí být příznivci akcí s větším počtem lidí, ale i ti jistě najdou ve svém okolí něco v intimnějším rozsahu. 

Pro ty, kdo se józe nevěnují, ale rádi by ji vyzkoušeli, jsou tyto akce tím pravým. Většinou je přístup zdarma, a tak si můžete přijít vše okouknout a vyzkoušet podle libosti. Už jste někdy slyšeli, že je jóga je náročná, není vhodná pro každého, nebo dokonce, že se jedná o nezdravou zátěž? Tak vidíte. Využijte akce spojené s Mezinárodním dnem jógy a možná tak otevřete józe dveře, aby vstoupila do vašeho života. 
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně