Přejít k hlavnímu obsahu
Movember
2. 11. 2022
Prevence

Movember

Listopad je již třetí měsíc v řadě, kdy se obrací pozornost k onkologickým onemocněním, u kterých je prevence jednou z cest, jak proti nim úspěšně bojovat. Viditelným symbolem je „movemberový“ knír.

Fialové září je měsícem boje proti onkogynekologickým onemocněním děložního čípku, vaječníků a dělohy. Následující Růžový říjen je zaměřený na prevenci rakoviny prsu a podporu žen s tímto onemocněním. Třetí podzimní měsíc v řadě – listopad přejmenovaný na Movember – je věnovaný mužům. Nejedná se v žádném případě jen o knír. Ten slouží spíše jako připomínka, projev účasti a podpora užitečného projektu. Po celém světě probíhají v listopadu akce a happeningy, jejichž cílem je obrátit pozornost k onkologickým onemocněním, kterými trpí muži, jako je rakovina varlat a prostaty. 

Pokud chcete akci vyjádřit podporu, nemusíte zůstat jen u knírku. Můžete se zapojit do jedné z akcí, které probíhají po celém světě. Run for Movember, tedy Běh pro Movember, je tu pro každého, kdo chce podpořit charitativní akci, jež se snaží zvyšovat povědomí o mužských onkologických onemocněních. Přihlásit k běhu se můžete samozřejmě i bez knírku.

Co je cílem

Slovní obrat „obrátit pozornost“ může působit poněkud vágně, řekněme to tedy jinak. Pokud se někdo nechá některou z „movemberových“ akcí motivovat k tomu, aby se objednal na preventivní prohlídku, nebo si začne pravidelně dělat čas na samovyšetření, tak kampaň Movember splnila svůj účel.

Rakovina prostaty je u mužů druhým nejrozšířenějším onkologickým onemocněním. U mladých mužů je rakovina varlat dokonce tím nejčastějším. Ale bohužel, stále je v očích mužů jakoby ve stínu, opomíjená. Přitom se jedná o onemocnění, které lze oproti jiným relativně snadno včas detekovat. A díky tomu pak zahájit léčbu, jež vede k vyléčení. Cílem listopadové kampaně je připomenout, že prevence je tou nejlepší ochranou před zákeřným onemocněním.

Samovyšetření varlat 

Samovyšetření varlat bychom rozhodně neměli věnovat čas jednou za půl roku. Naprostým minimem by mělo být samovyšetření 1× za měsíc. Zařaďte ho do své hygienické rutiny. 

samovyšetření varlat

 

Aktuálně