Přejít k hlavnímu obsahu
Oblékejte si imunitní superoblek
20. 10. 2022
Zdravý životní styl Podzimní vášeň pro imunitu

Oblékejte si imunitní superoblek

Máme-li silnou imunitu, je to něco jako superschopnost. Viry a bakterie se od našeho imunitního superobleku bezmocně odrážejí a my jejich útokům čelíme s lehkým úsměvem. Chcete tuhle superschopnost?

Pojďme si připomenout, co naši imunitu posílí tak, že se bude podobat ocelovému brnění. Už i proto, že se nezadržitelně blíží čas, kdy nás viry a bakterie vezmou útokem, jako ostatně každý rok.

Spěte jako Šípková Růženka, protože dostatek dobrého spánku způsobí obrovský přísun energie a taková energie významně posiluje imunitu. Naordinujte si tedy období, kdy budete chodit do postele o dost dříve a s šálkem meduňkového čaje a knížkou v ruce se necháte uspat. Různé party a oslavy nechte zas na letní měsíce. Vyplatí se to.

Co nejméně se vystavujte stresu, protože ten je něco jako kyselina, která agresivně naleptává náš imunitní superoblek. Každého z nás stresuje něco jiného, ale je dobré svoje původce stresu znát a snažit se jim vyhnout. Někdy stačí jen něco hodit za hlavu a říci si, že svět se nezboří.

Objímejte se, protože je dokázané, že jedno pořádné objetí a pusa denně výrazně sníží stres a zároveň posílí imunitu. A tak místo ranní letmé pusy ve dveřích zaveďte hromadné objetí se všemi členy domácnosti a vezměte do chumlu i domácí mazlíčky.

Správné stravování je nutnost. Dávejte si pozor, zda vaši imunitu dobře krmíte. 

Co by se mělo často objevit na vašem talíři:

  • Losos
    Je významným zdrojem vitaminu D a omega-3 mastných kyselin.
  • Červená řepa
    Pomáhá proti zánětům a podporuje detoxikaci těla, má vysoký obsah železa.
  • Rakytník
    Má vysoký obsah vitaminu C.
  • Česnek
    Přírodní antibiotikum, které působí proti škodlivým bakteriím, virům a plísním, ale přitom nelikviduje střevní mikroflóru.
  • Zázvor
    Má protizánětlivé, imunostimulační a antioxidační účinky.
  • Kysané zelí
    Je vitaminovou bombou díky obsahu vitaminů C a B6, kyselině listové a probiotikům.
  • Hlíva ústřičná
    Obsahuje betaglukany, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů.
  • Para ořechy
    Jsou nejbohatším zdrojem selenu, stačí sníst pouhý jeden ořech denně.
  • Dýňová semínka
    Mluví se o nich jako o nejlepším přírodním zdroji zinku.
  • Ženšen
    Obsahuje na 180 účinných látek a díky svému složení je schopen správně vyvažovat imunitní systém.

A jak výše uvedená doporučení uvést do praxe? Zkuste pro rodinu uvařit večeři (třeba podle receptu Jak nakrmit imunitu), která vaše tělo vybaví imunizujícími látkami. A společně strávený čas u večeře vám zase pomůže mnohonásobně snížit hladinu stresových hormonů. Bude se vám potom krásně usínat. A když si ráno připravíte snídani, která vaše tělo vybaví dalšími látkami, účinek na imunitu bude ohromující. Potom už jen společné objetí a můžete vyrazit dobývat svět!
 

Aktuálně