Přejít k hlavnímu obsahu
jogging
21. 10. 2021
Pohyb

Podzim je tady. Tak hurá ven za sportem a pohybem!

Léto je pryč, teploty padají dolů a s nimi leckdy i naše chuť vyběhnout ven, zasportovat si, protáhnout se. To je ale jen jeden úhel pohledu. Ten druhý naopak láká k pohybu v podzimní atmosféře. To proto, že podzimní sportování pod širým nebem nejen prospívá naší fyzické kondici, ale také zlepšuje náladu a je tím nejlepším spojencem v boji proti podzimním depresím.

Jak na to? Jednoduše. Pokud jsme se hýbali přes léto, není vlastně třeba nic zásadně měnit. Jen je třeba si uvědomit, že se výrazně krátí dny a dřív se stmívá, a zrovna tak klesají teploty, a tak je důležité se dobře, kvalitně a vhodně obléci a obout.

Kolik vrstev?

Základem je funkční oblečení, které odvádí pot od pokožky a chrání tak tělo před prochlazením. Platí, že lepší je mít vícero slabších vrstev než jednu dvě, ale o to silnější. A je celkem jedno, jestli vyrážíte na svižnou procházku, nordic walking nebo si zaběhat, případně vyrazíte na kole.

Už to zaznělo, podzim rozhodně není žádným důvodem k ukončení venkovního sportování. A ani se příliš nemění škála možností, jak se hýbat. Tím základním je chůze. Pokud přidáte trekingové hole a udržíte svižné tempo, úplně v klidu spálíte za hodinu i přes 500 kalorií.

Kdo našel zalíbení v běhání na jaře a v létě, určitě neskončí ani na podzim. Pro běhání je to příjemné období – není horko a ani ještě velká zima. Samozřejmě i v tomto případě platí, že je potřeba vhodně se obléct. Kvalitní funkční spodní triko, raději delší běžecké kalhoty, případně podle aktuální teploty a počasí vestu, čepici nebo lehkou bundu odolnou proti větru a vodě.

Na kolo se v podzimním chladnějším počasí hodí i různé ochranné vychytávky v podobě návleků na ruce, kolena i boty. Důležité jsou rukavice a samozřejmě i pokrývka hlavy, vhodnými doplňky jsou různé vesty a bundy s úpravou proti větru či dešti.

Před každým sportováním nezapomeňte na to, co by mělo být běžné – pořádně se před každým sportem rozhýbat a rozcvičit. Při chladném počasí je totiž riziko zranění z důvodu prochlazených svalů vyšší. 

Pozor na listí

Pro podzimní cyklistiku a jízdu na kolečkových bruslích platí na prvním místě zvýšená opatrnost. Na spadaném listí a mokrých cestách přece jen hrozí nebezpečí pádu o trochu víc, takže rozhodně jak na kolo, tak na brusle vždy s helmou na hlavě. A k tomu se vyplatí přidat na kolo blatníky. Za mokra se z nich stanou neocenitelní ochránci. A pokud si někdy cestu na kole prodloužíte, tak i kvalitní světlo – přece jen můžete dojíždět už za šera a je důležité být viděn.

Pohybem proti depresi a k lepší imunitě

Podzimní venkovní sportování má řadu výhod a pozitivních dopadů na lidský organismus. Když pomineme to základní, čímž je dobrá fyzická kondice, můžeme jako další argumenty přidat pomoc proti podzimním depresím. A jsou tu i další pro: slunce nepálí, neotravuje vás žádný hmyz, podzimní příroda má své magické kouzlo.

Pamatujte i na zdravou výživu a pestrý jídelníček. V kombinaci s pravidelným pohybem tím posilujete svou imunitu, což je v podzimním období ten nejlepší způsob, jak předcházet různým virózám, nachlazením, které jsou právě kvůli sychravému a proměnlivému podzimnímu počasí častější.
 

Aktuálně