Přejít k hlavnímu obsahu
První pomoc při výronu kotníku
17. 2. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

První pomoc při výronu kotníku

Výron kotníku není jen záležitostí sportovců. Stačí špatně došlápnout nebo uklouznout na ledě a nepříjemné zranění je na světě.

Podvrtnutí nebo výron kotníku (distorze hlezna) patří mezi nejčastější ortopedické úrazy. Dochází při něm v okamžiku, kdy se silné vazy hlezenního kloubu, které stabilizují kotník, prudce natáhnou až za své maximum a dojde k jejich poranění. Ne vždy je třeba vyhledat lékaře, často postačí domácí konzervativní léčba s klidovým režimem.

Otok je rychlý. Utáhnout a ledovat!

První a velmi znatelnou reakcí je otok kotníku. Abyste mu předešli nebo ho alespoň zmírnili, neprodleně utáhněte botu (pokud má tkaničky), případně použijte obinadlo, které pomůže nejen proti otoku, ale zároveň udrží kotník ve správné poloze. Nohu dejte do vyvýšené polohy. Je-li to možné, lehněte si na záda a nohu opřete do výšky o zeď. V druhé fázi ledujte a ledujte.

Pokud je kotník oteklý a jen mírně bolestivý (vazy jsou pouze natažené, nikoli natržené), většinou postačí klidový režim, chlazení postiženého místa, případně fixace (zpevnění kotníku) obvazem nebo tejpováním. Není nutná návštěva lékaře, potíže odezní zhruba do 3 týdnů. 

Pokud je bolestivost větší, otok se nevstřebává a funkce kotníku je narušená natolik, že nejste schopni přenést váhu na poraněnou nohu, vazy mohou být natržené nebo v extrémních případech přetržené. Pak je na místě navštívit lékaře, který určí další léčbu, např. pevnou fixaci kotníku pomocí ortézy nebo sádry. 

Jak poznáte zlomeninu kotníku

Někdy je slyšet samotné prasknutí či lupnutí kosti, v postiženém místě může být slyšet „skřípavý zvuk“, vytvoří se tam boule. Protože je svalstvo kolem ochablé, můžete pocítit i svalové křeče. U zlomenin dochází k velkému otoku a také vzniku modřiny. Pokud máte podezření na zlomeninu, v první řadě opatrně vysvlečte (ještě lépe rozstřihněte) ponožku a nohavici, jelikož postižené místo začne brzy otékat a oděv by škrtil. S nohou se snažte nehýbat, zafixujte ji do polohy, která je nejméně bolestivá, a vyrazte na úrazovou pohotovost. 

Prevence poranění kotníku

  • Mezi základy prevence patří nošení správné obuvi. Pokud trpíte na nestabilní kotník, noste ortopedickou obuv se širokou špičkou s dostatečným prostorem pro celou plosku, aby docházelo k rovnoměrnému rozložení váhy těla a eliminaci nárazů při nerovnostech. Dámy by se měly vyhýbat vysokým podpatkům.
  • Ať už patříte mezi aktivní sportovce, nebo jen rádi chodíte na túry, nezapomínejte na rozcvičení a protažení před výkonem s důrazem na kotníky. 
  • Kotníky také pravidelně posilujte, například chozením střídavě po špičkách a patách.
  • Jestliže jste již v minulosti výron zažili, noste na pohybové aktivity preventivně kotníkovou bandáž.
     

Aktuálně