Přejít k hlavnímu obsahu
Ranní rozcvička
15. 9. 2020
Pohyb

Ranní rozcvička změní celý váš den

Ranní ptáče dál doskáče. A když si po ránu zacvičíte, bude to ještě dál.

Pravda, komu by se chtělo z pohodlné postele, ale věřte, že třeba i jen několik cviků a protažení po ránu změní celý váš den. Proč? Dodá vám energii a sílu do celého dne, nakopne metabolismus, pročistí hlavu a také zvýší pozornost a zlepší kvalitu spánku. A samozřejmě vylepší vaše zdraví.

Pokud chcete nějakou změnu, je právě ranní rozcvička tím správným krokem. Nemusíte nijak zásadně překopávat své zvyky ani denní program, stačí si jen trochu přivstat. A nemusí to být zpočátku hned o hodinu, stačí patnáct minut.

Náš tip

Jestli se vám nechce po ránu vstávat, máme pro vás tip: dejte si budík daleko od postele, aby vás jeho zvonění donutilo vstát. A hlavně se už do postele nevracejte.

Začněte nejprve protažením. Najděte si protahovací cviky, při nichž si uvolníte svalstvo na celém těle. Pořádně protáhněte nohy, záda, zařaďte do cvičení i prvky jógy. Začít už můžete v posteli, rozhýbat krční páteř, protáhnout ruce.

Vytvořte si ranní rutinu

Na nohou jste někdy celý den, takže je dobré je uvolnit a protáhnout. Vystačíte si s obyčejným tenisákem. Bosou nohou se na něj stoupněte a masírujte si chodidlo. Je to nejen příjemné, ale také prospěšné.

Při protahování i cvičení je důležité dýchat. Dejte si záležet na tom, aby nádechy i výdechy byly patřičně hluboké. Soustřeďte se na to a budete překvapeni, jak vás jen taková zdánlivá maličkost pozitivně nakopne.

Samotné cvičení nijak nenatahujte. Samozřejmě intenzivní půlhodina se za krátký čas projeví na vaší fyzičce, ale vystačíte si klidně i se čtvrthodinou. Stačí ji vyplnit aktivním cvičením, například dřepy, kliky, angličáky, máte-li švihadlo, určitě skoky s ním do ranní rozcvičky zařaďte. Stejně jako oblíbené a také účinné prkno, nebo-li plank. Vytvořte si postupně svou vlastní ranní rutinu.

Pokud byste cvičili déle, určitě si dejte před cvičením třeba půlku banánu, nebo kousek jablka, abyste se příliš rychle nevyčerpali.

Nezapomeňte se před i po cvičení dostatečně napít a samozřejmě i nasnídat. Asi není třeba dodávat, že pokud možno zdravě.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to!  Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Můžete i vyhrát některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně