Přejít k hlavnímu obsahu
Skialpy
7. 2. 2023
Pohyb

Skialpy – od klidné túry až po naprostý extrém

Vyrazit do hor na lyže neznamená pokaždé jen klasiku na sjezdovkách či běžkách. Stále větší oblibu si získává skialpinismus. Názvem tato disciplína sice evokuje prostředí zasněžených velehor, ale tak to není.

Skialpy si užijete i na kopcích a v terénech, kterým do velehor nějaké ty výškové metry scházejí. To ocení hlavně ti, kdo se skialpinismem začínají.
Co skialpinismus vlastně obnáší? Velice stručně řečeno jde o pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Z kopce i do kopce pěkně po svých. Odměnou je většinou sjezd v panenském, nadýchaném prašanu. 

Tři podoby skialpinismu

Skialpinismus má několik podob. Pro začínající je to skitouring, který se provozuje v terénu, jež není nijak extrémně náročný. Někdy se pohybujete po lesních cestách nebo okrajích sjezdovek, ale nikoliv jako obvykle směrem dolů, ale naopak vzhůru. Až po dosažení „vrcholu“ následuje sešup dolů.

Vyšší „level“ představuje tzv. freeride touring. Tady už se terény stávají náročnějšími a cílem je většinou místo, třeba vrchol hory, odkud se lze spustit dolů a užít si jízdu v nedotčeném sněhu.

Třetí kategorii, tu nejpokročilejší, tvoří vyznavači extrémního lyžování. To znamená, že při výstupu už používají horolezeckou techniku, aby se dostali na místo, odkud se spustí z kopce dolů. A většinou už jde o sjezd opravdu extrémní, za jehož hranici se považují svahy o sklonu 45 stupňů. Na takových svazích platí jedno zásadní pravidlo – nesmíte spadnout, protože na tak strmém svahu pád prostě nejde zastavit… Doporučení zní: Využívejte služeb zkušeného průvodce.

Speciální vybavení je nezbytností

Skialpinismus vyžaduje také speciální vybavení. Zpočátku a ve snazších terénech si vystačíte i s klasickými sjezdovými lyžemi, ale k dostání jsou samozřejmě speciální odlehčené lyže pro skialpy. Speciální je hlavně vázání, které je konstruováno tak, že při výstupu máte volnou patu, navíc s nastavitelným rozsahem podle sklonu stoupání. Levné úplně není.

Na lyže potřebujete navíc stoupací pásy, které jsou nezbytné. Nalepují se na skluznici lyží a zabraňují smekání ve sněhu při stoupání. Rozhodně se vyplatí si nasazování pásů před prvním výstupem několikrát vyzkoušet. Na svahu, v mrazu a silném větru to pak může být tvrdý oříšek.
Speciální jsou i boty, které jsou jakýmsi „hybridem“ lyžařských přezkáčů a horolezecké plastové boty. Mají profilovanou podrážku a systém, který uvolní horní část boty pro chůzi a stoupání.

Na skialpy klidně i za humny

Pro začátek stačí i sjezdařské hůlky, ale raději sáhněte po teleskopických. Samozřejmostí je vhodné oblečení. Optimální je kombinace lyžařského a outdoorového oblečení.
Podle náročnosti terénu je důležité do výbavy přibalit další věci: náhradní oblečení, mačky, lopatu, lavinový hlásič (pípák) a v případě náročnějšího sjezdu určitě i páteřák.

A jak už bylo řečeno, nemusíte vyrážet hned do Alp, zajímavé a náročné terény najdete i takříkajíc doma za humny v Česku – v Krkonoších, Krušných horách, na Šumavě, v Jeseníkách či Beskydech. Ne všechny kopce jsou ale vhodné ke sjíždění. Zjistěte si informace, abyste se nedostali do křížku s ochránci přírody.
 

Aktuálně