Přejít k hlavnímu obsahu
Společné cvičení s dětmi zpříjemní „domácí vězení“
30. 4. 2020
Pohyb

Společné cvičení s dětmi zpříjemní „domácí vězení“

Školy jsou zavřené a děti mají kvůli koronavirové hrozbě nucené prázdniny. Pro rodiče v tak trochu domácím vězení není nijak snadné své ratolesti zabavit.

Jednou z možností je třeba společné cvičení a pohyb. I když v omezených podmínkách uzavřeného bytu. Ne každý má to štěstí, že má u domu zahradu…

Dvě tři místnosti v bytě, to není úplně ideální prostor pro pohybové aktivity, ale jde to. Prosedět celý den u televize nebo u počítače, to není to pravé ořechové. Takové společné cvičení nebo pohybové hry hodně pomohou. V mnoha ohledech. Nejen odvrátit „ponorkovou nemoc“, ale rozhodně přispějí i k fyzické a duševní pohodě v rodině. A také k mnohem těsnějšímu vztahu dospělých a dětí.

joga s dětmi

Tak jak na to?

S těmi nejmenšími, které sotva chodí, můžeme cvičení proměnit ve společnou hru. A děti se mohou změnit i v „posilovací náčiní“. Zkrátka se stanou činkami. Pak už stačí jen ulehnout na záda, uchopit dítko do rukou a pomalu zvedat nahoru a dolů. Samozřejmě cvik je třeba opakovat minimálně desetkrát. Přidat můžete i kliky s tím, že dítě leží vedle vás a vy se k němu přibližujete. S dítkem v náručí můžete zkoušet i různé taneční kreace, zvedat ho nad hlavu ve stoje.

Se staršími dětmi, předškoláky a žáky prvního stupně se škála cviků výrazně rozšiřuje. Od různých skoků a poskoků včetně tradičního žabáka, v němž můžete třeba i soutěžit, kdo přeskáče přes místnost menším počtem skoků. Přidejte k tomu „jízdu na kole“. Stačí ulehnout na záda a šlapat nohama ve vzduchu. A nezapomeňte měnit směr, tedy šlapat dopředu i dozadu. A samozřejmě součástí mohou být i dřepy, jednoduché i s výskokem.
Zrovna tak je dobré vyzkoušet si i cviky na trénink rovnováhy a koordinace těla. Stačí obyčejný stoj na jedné a poté druhé noze nebo tzv. na čápa, kdy na jedné noze stojíte a druhou pokrčíte v koleni a kyčli, případně i oblíbená holubička. Pokaždé ale setrvejte v postoji aspoň třicet vteřin.

Pobaví i opatrná honička či schovávaná

Pokud máte doma nějaké pomůcky, například činky, švihadlo, balanční čočku či velký cvičební míč, můžete přidat další cviky – pohybové i balanční. A hlavně pamatujte, že cvičení by mělo být vedeno formou hry, soutěže, aby se při tom dítě bavilo.

Podle velikosti bytu a jeho dispozice můžete přidat i některé pohybové hry – od klasické hry na schovávanou přes honičku až po „koulovanou“ molitanovými míčky. Pamatujte ale vždy na bezpečnost. Opatrnosti není nikdy nazbyt.

Využít se dá i televize. To ale znamená ji nejen pasivně sledovat vsedě nebo vleže na gauči, ale nechat se spíš inspirovat. Zkrátka využít některý z programů, který nabízí cvičení s dětmi, jógu pro děti, což je nejčastěji na Déčku, tedy dětském programu České televize. Ale inspirovat se lze i některými sportovními přenosy a společně s dětmi napodobovat sledované sportovní činnosti. Mnoho tipů na cvičení lze nalézt i na webových stránkách či YouTube.

cvičení s dětmi

Jak na domácí cvičení s dětmi?

  • Cvičte pravidelně, ale nenuťte je ke cvičení
  • Vytvořte si doma malou tělocvičnu
  • Pomozte si programy v televizi
  • Vytvořte soutěživou a hravou atmosféru
  • Pusťte si ke cvičení vhodnou hudbu
  • Chvalte je a motivujte
  • A samozřejmě odměňujte je
  • Bavte se, ale pamatujte na bezpečnost

Aktuálně