Přejít k hlavnímu obsahu
Stopa pro život
9. 2. 2023
Pohyb

Stopa pro život

Pro milovníky běhu na lyžích, od začátečníků až po zkušené běžkaře, je tu Stopa pro život, seriál závodů, o kterém jsme si povídali s Tomášem Pravencem, ředitelem společnosti Petr Čech Sport.

  •  Když se řekne Stopa pro život, co si za tím máme představit?

Stopa pro život je jedním ze sportovních projektů pro širokou veřejnost z dílny společnosti Petr Čech Sport. Jedná se o největší amatérský seriál v běhu na lyžích pro širokou veřejnost na území České republiky. Více než deset let pořádáme každou zimu pět akcí napříč českými horami a umožňujeme tak milovníkům bílé stopy všech věkových i výkonnostních kategorií sportovat na perfektně upravených tratích. Sdružujeme ty nejslavnější a nejstarší závody, s jejichž pomocí nám pomáhají v jednotlivých lokalitách místní kluby, za což jim patří velký dík.

  • Pro koho jsou závody určené? Musí závodníci splnit nějaké podmínky? Co na účastníky čeká? 

Závody jsou určené opravdu pro každého. Pořádáme dětské závody, které využívají místní oddíly i dětští závodníci – začátečníci. Každá akce disponuje závody několika délek, je tak na každém, na co se ten den zrovna cítí. Kategorie jsou také rozdělené podle stylu lyžování, volný a klasický. Během covidu-19 jsme zařadili také „individuální formát“, kdy dáváme účastníkům k dispozici upravené stopy v předem avizovaném okně. Je čistě na každém, zda vystartuje v 9 ráno nebo až po obědě. Jediným cílem této trasy je dojet a užít si pěkný sportovní den. Na čas se zde nehraje.

  • Jaké jsou zkušenosti po 12 ročnících? Jaký je o závody zájem? Co závodníci nejvíce oceňují? 

Tím, že se věnujeme také horské, silniční, enduro a gravel cyklistice nebo skialpům, každoročně vnímáme trendy a novinky mezi sportující veřejností. Konkrétně u Stopy pro život jsme rádi, že účast celková, ale zejména pak dětská meziročně roste, což je skvělý signál směrem k výchově dalších generací sportovců. Průměrná účast na jednom závodě se pohybuje okolo 1 000 účastníků napříč kategoriemi. Z dotazníků po sezoně a při debatách na místě se nám potvrdilo, že kromě fantasticky připravených tratí oceňují naši účastníci zázemí a servis v areálu. Mohou celý víkend využívat velkokapacitní vyhřívaný stan, v ceně startovného je teplé jídlo, lze si půjčit profi vybavení a také si kromě sportu užít zdarma perfektní doprovodný program, který je z velké části zásluhou Dvěstějedenáctky (Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR). Děti mají v oblibě zejména fotokoutek a střelbu na laserový terč. Co nás pak opravdu odlišuje, je možnost startu všech dětí zdarma díky podpoře Nadace PPF.

  • Zimními závody vaše aktivity nekončí. Jaké projekty připravuje společnost Petr Čech Sport pro zbytek roku?

Ano, naše portfolio je opravdu bohaté. Letos se jedná o 6 projektů, kdy většinu tvoří stále ještě projekty cyklistické – Kolo pro život (horská kola), T-Mobile Česká Enduro Serie (enduro), L’Etape Czech Republic by Tour de France (silniční cyklistika), Gravel series (gravel kola) a náš druhý zimní projekt – Zažij skialpy. Snažíme se svými projekty pokrýt území celé ČR a být tu pro sportující veřejnost po celý rok.

petr čech sport
Petr Čech Sport 


Pořádá po celý rok akce pro lyžaře a cyklisty.

Stopa pro život

stopa pro život


Seriál závodů pro běžkaře zahrnuje pět akcí po celé České republice, kterých se můžete zúčastnit až do 11. března 2023.
Najděte si v termínové listině závod, který vám nejvíce vyhovuje.
 

letape czechkpžKolo pro život i Tour de France v Čechách


Horská kola a enduro i silniční cyklistika. Podívejte se, jaké závody jsou připravené pro cyklisty. 
 

Aktuálně