Přejít k hlavnímu obsahu
Tři možnosti pro imunitu
23. 11. 2022
Prevence Podzimní vášeň pro imunitu

Tři možnosti pro imunitu

Svoji imunitu máme pochopitelně permanentně při sobě. Otázka ale zní, zdali je permanentně v dobré kondici. Aby nás mohla chránit, musíme si plnit povinnosti, které vůči ní máme.

Imunita, náš ochranný štít, to takzvaně schytává z mnoha stran. Počasí, které si žádá šály a čepice. Prostředí, kde přicházíme do styku s více než malým množstvím lidí a můžeme se tak potkat s všelijakými viry. A v neposlední řadě jsme to my sami, kdo dává imunitě zabrat. Chystáme na ní pasti například v podobě stresu, kterému se vystavujeme, nebo jídla, které nám sice chutná, ale nic moc zdravého nám takové smažené či cukrové „potěšení“ nepřináší. A pak i absence pohybu, kterou tělu také hojně dopřáváme. A přitom víme, že by potřebovalo pravý opak, protože imunita v takovém zdravě se hýbajícím těle jen vzkvétá. 

A tak je teď vhodný čas si připomenout, jak můžeme imunitě pomáhat

1) Dopřejte si doplňky stravy

Nemusíme nechat svoje tělo, aby vyčerpalo všechny zásoby, které se mu podařilo nastřádat během léta a příjemného slunného podzimu. Od sluníčka už moc dávek vitaminu D očekávat nemůžeme, a i když máme v obchodech stále k dispozici dostatek ovoce i zeleniny, nenechme to jen na nich. Sáhněme po doplňcích stravy, ať už to jsou vitaminy, nebo další pro naše tělo důležité prvky. 

2) Neukládejte cvičení k zimnímu spánku

Nenechte se odradit od pohybové aktivity jen proto, že dorazila zima. Jestli jste dosud byli jen sezonními outdoorovými sportovci, poohlédněte se po místu, kde byste mohli ve svém oblíbeném sportu pokračovat. Když takto podpoříte svou imunitu, na oplátku vás zase podpoří Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. V rámci programu podpory zdravého životního stylu přispěje vám i vašim dětem na sportovní aktivity.

3) Chraňte se očkováním

Imunita je skvělý ochránce, ale ocení, když ji do boje dobře vyzbrojíme protilátkami. Existuje celá řada očkování, na která vám ZP MV ČR přispěje. Například takové očkování proti chřipce se v tomto nečase zrovna nabízí.
 

Aktuálně