Přejít k hlavnímu obsahu
Vychutnejte si západ slunce
15. 10. 2020
Pohyb

Vychutnejte si západ slunce

O tom, že sluneční svit má na člověka blahodárné a leckdy až léčivé účinky, asi není třeba příliš diskutovat.

Pravda, nic se nemá přehánět, což platí i pro vystavování se účinkům slunečních paprsků bez patřičných ochranných prostředků. Na druhou stranu, zažít kouzelný západ slunce, to je pro lidský organismus doslova příval pozitivní energie.

Pravda, poté co léto už pro letošek dopsalo své poslední kapitoly, podzim nejspíš tolik sluncem prosvícených dní nenabídne. Ale šance tu pořád je. Využijte některý den „babího“ léta a vyrazte na podvečerní procházku na místo, odkud si budete moci vychutnat západ slunce.

Pak už jen nechte na sebe působit sluneční paprsky až do chvíle, kdy slunce zmizí za obzorem. Najednou zjistíte, že vám okamžiky těsně před tím, co životodárný kotouč zmizel za horizontem, vykouzlily úsměv na tváři a uvedly vás do příjemného a relaxovaného stavu.

Žádné kouzlo to ale není, tohle slunce s lidským organismem zkrátka umí. Celý ten proces se dá dopodrobna popsat i vědecky.

uzijte si zapad slunce

Stručně řečeno, západ slunce dokáže spustit syntézu melatoninu, následně se snižuje dopamin a serotonin v organismu, čímž se člověk dostává do relaxovaného stavu a tělo se začíná připravovat na spánek.

Navíc se při takových příjemných aktivitách vyplavuje do krve endorfin, jemuž se také říká hormon štěstí, který ulevuje od bolesti.

Věda je věda, ale bohatě stačí příjemné chvíle a pocity, které západ slunce přináší. Sledovat ho můžete prakticky kdekoliv. Stačí vyběhnout na nejbližší kopec, kochat se ale můžete i z lavičky před chalupou nebo na břehu řeky či rybníka, zrovna tak jako na terase výškového domu.

Západy slunce jsou častou příležitostí a jedním z nejvděčnějších okamžiků pro fotografování. Udělejte ale tentokrát výjimku: Nefoťte, jen se v klidu dívejte, vteřinu po vteřině sledujte, jak slunce mizí za obzorem. Jen se dívejte a užívejte si západ slunce.

Kam vyrazit za západem slunce? Náš tip na výlet:

Ještěd
Západ slunce na Ještědu může být doslova pohádkový. Navíc se můžete v případě chladného podzimního počasí zahřát v restauraci.

 

Vltavské vyhlídky
Můžete si vybrat hned ze dvou úchvatných míst na Vltavou – navštivte Solenickou podkovu u obce Solenice, nebo vyhlídkou Máj nedaleko obce Teletín nad bývalými Svatojánskými proudy.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Můžete vyhrát i některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně