Přejít k hlavnímu obsahu
chůze - cvičení v přírodě
15. 3. 2021
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Využijte tu největší tělocvičnu – venku, v přírodě

Doba covidová sportu a pohybu příliš nepřeje. Sportoviště, fitnessy či posilovny jsou zavřené. Co teď? Nepropadejte depresi. Nastupuje jaro a s ním se otevírá ta největší tělocvična. Venku, v přírodě. Tato tělocvična nabízí možnosti takřka neomezené.

Pro začátek chůze

Ne nadarmo se říká, že pohyb je život. Platí to pro děti, stejně jako pro jejich rodiče. A zrovna tak pro rodiče rodičů. Pohyb rozhodně nemusí být věda. A nepotřebujete ani žádné speciální a drahé vybavení. Stačí vyrazit ven a hýbat se. Jak? Pro začátek si vystačíte s obyčejnou chůzí. I když slůvko obyčejná není tak docela na místě. Chůze má totiž spoustu pozitivních účinků na tělo i duši. Vylepšíte svou fyzickou kondici, zlepšíte dýchání, krevní oběh a tak nějak celkově pookřejete. Začněte klidně na pěti kilometrech a pak si postupně přidávejte.

A kdo je soutěživý, pořiďte si krokoměr nebo využijte některou z mnoha aplikací v chytrých telefonech. Pak už jen „sbírejte“ nachozené kilometry. Taková rodinná bitva o nejlepšího chodce promění i dobu covidovou ve snesitelnější období.

S holemi o stupínek výš

O něco vyšší úroveň chůze je nordic walking. Chůze s holemi je svižná a zapojuje prakticky celé tělo. Jde o příjemný, a přitom velmi dynamický způsob pohybu. Každým krokem odbouráváte stres, vyplavujete toxické látky z těla, zlepšujete paměť a nejspíš při tom shodíte i nějaké to kilo navíc.

Zvyšte rychlost a intenzitu

Dalšími aktivitami z pestré škály venkovních možností pohybu je klasika – běh, kolo nebo in-line brusle. 
Venku si ale můžete také zacvičit. A ani nemusíte litovat, že posilovny jsou momentálně zavřené. Na čerstvém vzduchu si cvičení užijete lépe. Na mnoha místech v Česku vyrostly venkovní posilovny, když je ale nablízku nikde nemáte, vystačíte si s lavičkou nebo stromem. A když si s sebou vezmete švihadlo, rázem se možnosti různých cviků výrazně zvýší.
 

Jak se cvičí venku?

Využijte například workoutové hřiště.

 

Když se venku čerti žení 

Když přírodní tělocvičnu uzavře nepříznivé počasí typu „ani psa by ven nevyhnal“, není třeba zoufat. I svůj byt či dům můžete snadno proměnit v tělocvičnu. Cvičit a hýbat se lze i doma. 
Kdo má doma rotoped nebo nějaký další posilovací stroj, případně gymnastický míč, činky a další pomůcky, má jistou výhodu, ale zacvičit si můžete i bez toho – pouze s vlastní vahou těla – dřepy, kliky, prkno, lehy-sedy atd. Na internetu najdete nepřeberné množství návodů a receptů, jak na to. Stačí si vybrat a pak už jen začít.
 

Jaké jsou výhody pohybu venku?

  • Velmi pestrá škála pohybových a sportovních aktivit.
  • Spousta různých míst a vybavení, kde se dá chodit, běhat a cvičit.
  • Je to zdarma a nejste limitováni žádnými otevíracími hodinami.
  • Příjem vitaminu D, který ovlivňuje svalovou sílu, činnost mozku i práci srdce.

Aktuálně