Přejít k hlavnímu obsahu
Zkuste chodit do práce pěšky a nepoužívat výtah
5. 10. 2020
Pohyb

Zkuste chodit do práce pěšky a nepoužívat výtah

Najít si čas na trochu více zdravého pohybu nemusí být nic složitého. Ani přehnaně drahého či časově náročného.

Stačí v podstatě málo: chuť začít a něco na svém životním stylu, s nímž nejsme tak docela spokojeni, změnit. Co třeba pro začátek vyrazit do práce pěšky nebo aspoň vystoupit o jednu dvě stanice tramvaje dřív? A k tomu přidat zákaz používání výtahu.

Není žádným tajemstvím, že pohyb „po svých“, tedy chůze, je tím nejpřirozenějším, nejjednodušším, nejlevnějším, ale také velice efektivním způsobem, jak se udržet v dobré fyzické i psychické kondici, jak vylepšit své zdraví a případně i ubrat nějaké to kilo navíc. A přitom by se dalo říct, že je to jen obyčejná chůze…

Stačí 45 minut nebo 6 000 kroků

Není to jen obyčejná chůze. Stačí 45 minut svižné chůze, tedy takové, abyste se pěkně rozdýchali, ale nelapali po dechu, a už máte jistotu, že nejen vylepšujete své zdraví, ale také zmizí nějaké to deko navíc. Leckdy se také udává, že stačí 6 000 kroků denně. A co víc, pokud si najdete příjemnou cestu do práce, doslova pookřejete. To proto, že chůze má uklidňující účinky a blahodárně působí na psychiku.

Chodit se navíc dá i v běžném oblečení a obuvi. Jen musí být pohodlná. Tady platí upozornění pro dámy: chůzi na vysokých podpatcích, které pohybový aparát zatěžují, se určitě vyhněte! Pravidelnou chůzí rozhodně vylepšíte své zdraví. To proto, že pohyb po svých sníží riziko nemocí srdce a cév, posiluje plíce, imunitu a vylepšuje trávení i činnost mozku. A navíc bonus – máte to zadarmo.

 Zkuste chodit pesky

Posilovat se dá i na schodech

Když začnete chodit pěšky do práce, proč ještě nepřidat chůzi do schodů i ze schodů. Zkrátka přestaňte při svých přesunech z domova do práce a zpět používat výtah. Jako by přestaly jezdit. I v tomto případě uděláte hodně pro své zdraví. Zvlášť v dnešní době s koronavirovou hrozbou. Vyhnete se přeplněným výtahům a snížíte tím riziko nákazy.

Ale především jsou schody svým způsobem velice účinným posilovacím „strojem“. Chůzí do schodů podle odborníků spálíte dvakrát více kalorií než při běžné chůzi. A při „výstupu“ do schodů posílíte svaly na nohách, vylepšíte dýchání a celkově zdravotní stav. A věřte nebo ne, leckdy budete na místě dřív než při použití výtahu. Jde jen o to, překonat počáteční pohodlnost. Později vám to už ani nepřijde, že jdete po schodech pěšky.

A vůbec není nutné, abyste schody vybíhali. Stačí, když je pěkně krok za krokem vystoupáte. A platí to i pro opačný směr dolů. Dejte si záležet na každém kroku, nahoru i dolů. Vylepšujete tím svou kondici, posilujete svalstvo, při chůzi ze schodů posilujete stehenní svaly.

Ale pozor! V každém případě je důležité osvojit si a dbát na správnou techniku chůze, kterou eliminujeme dopady na tvrdý povrch schodů. Především tím ulevíme svým kloubům.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte změnit životní styl? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Můžete navíc vyhrát některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně