Přejít k hlavnímu obsahu
běhání
5. 10. 2021
Pohyb

Běhání jako recept na hubnutí i dobrou náladu

Rozhodli jste se udělat něco pro své zdraví? Chcete se s námi zdravě hýbat? Pak jste tu správně! V rámci naší devítiměsíční akce nazvané Zdravý pohyb, moje výhra startujeme říjnovou výzvu. Budeme běhat – pomalu i rychle, daleko i blízko. Každý kilometr se počítá. Běhejte s námi a vyhrajte nové běžecké boty dle vlastního výběru!

Pro běhání není výmluva

Běh je jednou z nejpřirozenějších, nejzdravějších a nejpřínosnějších sportovních aktivit. Běhat může každý, komu to zdravotní stav dovolí. Je jedno, jestli je vám patnáct nebo padesát. Vyběhnout můžete kdykoliv a kamkoliv a nepotřebujete k tomu nic víc než pohodlné oblečení a obuv. Tak se přemluvte a vyběhněte s námi – ne až od příštího pondělí, ale už dneska.

Běhání prokazatelně zlepšuje imunitní systém, což vám teď na podzim přijde vhod. Také podporuje kardiovaskulární systém (posiluje srdce a snižuje klidový srdeční tep), pomůže vám vyčistit si hlavu a vyplavit endorfiny, tedy hormony štěstí. Pravidelná půlhodina běhu vám zlepší náladu, soustředění i spánek a budete se celkově cítit lépe. Běhání vám rovněž nastartuje metabolismus, spalování tuků a dokáže zlepšit zažívání, je tak ideálním pomocníkem při hubnutí, protože se jedná o energeticky náročný sport. Navíc při něm zapojíte (a posílíte) téměř všechny svalové skupiny v těle. 

Začínáte s běháním? Vyvarujte se nejčastějších chyb

Začátečníci se mnohdy snaží uběhnout hned co nejvíce kilometrů, a to ve vysokém tempu. Nechodí běhat pravidelně, ale jen nárazově. Nehlídají si tepovou frekvenci, což je právě při hubnutí a běžeckých začátcích klíčové. To vše jsou nejlepší způsoby, jak se co nejrychleji vrátit na gauč s řadou výmluv. Aby běhání splnilo vaše představy, přistupujte k němu rozumně. Známkou hubnutí při běhání není propocené tričko či to, že nemůžete popadnout dech. Pokud se totiž příliš zadýcháváte a jedete na tzv. kyslíkový dluh, kila nemizí. Zpočátku si dávejte menší cíle – třeba tři kilometry. Střídejte běh s chůzí (takzvaný indiánský běh) a hlídejte si svoji tepovou frekvenci tak, abyste byli schopni říct souvislou větu. Postupně si svou běžeckou nálož zvyšujte – přidávejte kilometry i tempo. Zapojte do svého tréninku i schody, měňte také povrchy (neběhejte pouze po asfaltu), ať nepřetěžujete kolena.

Jak se motivovat?

Pokud vám k běhu chybí motivace, vezměte si do sluchátek oblíbenou hudbu nebo vyběhněte ve dvou. Motivací mohou být i sportovní hodinky (sporttester), které budou počítat vaše kilometry či vyhodnocovat vámi nastavené cíle. Jednou z nejlepších motivací je pak příprava na běžecký závod. Až zvládnete zaběhnout svoji první pětku (anebo desítku), posune vás to zase o kousek dál…
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte běžecké boty! 

 
Hodily by se vám nové běžecké boty? My je pro vás máme! Zaregistrujte se na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte říjnovou měsíční výzvu tím, že se vyfotíte při běhání, a „postněte“ ji na svůj Facebook či Instagram s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra  #zpmvbeh.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně