Přejít k hlavnímu obsahu
běhání
19. 7. 2021
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Běhání je skvělé. A ještě lepší, když využijete „pomocníky“ a vychytávky

Běh zažívá neobyčejné obrození a nárůst obliby. Není divu. Prospívá našemu zdraví v mnoha směrech – zlepšuje kondici, prospívá srdci, oběhové soustavě, zlepšuje i sexuální život, pomáhá proti stresu a depresím a vylepšuje paměť. Stačí začít a vydržet.

A nemusí to být jen úmorné polykání naběhaných kilometrů, ale i zábava, když si na pomoc vezmete některé z moderních „pomocníků“.

Obrovskou výhodou běhání je to, že začít s ním lze prakticky v každém věku a ani nějaké to kilo navíc není žádnou překážkou. Běhat můžete všude – na sídlišti, v lese, po polních cestách. A dalším pozitivem je i to, že obstarat si běžecké vybavení rozhodně neznamená zruinovat domácí kasu.

Základem jsou běžecké boty. Rozhodně sáhněte po kvalitních. Na běžecké obuvi určitě nešetřete. To samé platí i pro oblečení. Samozřejmě, pokud začínáte, nemusíte mít hned špičkové funkční oblečení ani nejdražší prádlo, abyste zvládli své první běžecké tréninky. Ale pokud vydržíte, tak proč neinvestovat něco víc do pohodlí a příjemného pocitu i při běhu?

Když už jsme u tréninku, stačí zpočátku půlhodina běhu třikrát až čtyřikrát týdně. A pokud opravdu začínáte, ani nemusíte běžet po celou dobu, ale prokládat běh i chůzí, což je tzv. indiánský běh. Mělo by to být tak, že poběžíte tempem, při kterém jste schopni pravidelně dýchat či mluvit se spoluběžcem.

Už v tomto stadiu můžete sáhnout po vítaném pomocníkovi – stačí přes mobil nebo chytré hodinky použít některou z aplikací, s jejíž pomocí si připravíte tréninkový plán doslova šitý na míru vašim schopnostem a kondici. Pak už jen stačí „poslouchat trenéra“. A pokud vytrváte, postupně zvyšovat tréninkové dávky.

Běh je sice individuální disciplínou, ale i v tomto případě platí, že ve dvou nebo i více lidech se to lépe táhne, tedy přesněji řečeno běhá. Lidí, kteří nechtějí běhat sami, je docela dost a dají se dohledat. Třeba na různých běžeckých internetových fórech…

Aby byl zážitek z běhu příjemný, bez následků, bez bolestí kloubů a jiných zdravotních trablů, je důležité běhat správně, správnou technikou a pokud možno hledat trasy s měkčím podkladem, než je třeba městský asfalt. Stejně důležitý jako samotné běhání je i odpočinek, také zdravé stravování a dodržování pitného režimu.

Jen pár tipů:

  • Vyvarujte se těžkých jídel před během.
  • Vypijte klidně dva až tři litry vody denně, nejlépe po malých dávkách.
  • Zařaďte do jídelníčku potraviny, které pomáhají udržet imunitu.

Pomocníky při běhání mohou být i další vychytávky. Nabízí se jich víc než dost. Kvalitní boty a funkční oblečení jsou samozřejmostí, ale běhání usnadní další vybavení, byť jde o zdánlivé drobnosti. 

Od nepromokavých ponožek přes kompresní podkolenky, ledvinky či opasky z měkké látky, do kterých se vejde i velký telefon a nijak vás při běhu neomezuje, až třeba po běžeckou vestu, do níž umístíte i lahev na vodu, svačinu nebo bundu do deště. To když už vyrazíte na delší běžeckou trať.

Na pomoc si ale můžete vzít i množství technologických pomocníků. Tep už si dnes rozhodně nemusíte měřit přiložením palce na tepnu v zápěstí… Vybírat si můžete z různých druhů sporttesterů nebo chytrých hodinek. 

Prakticky vše ale zvládne i chytrý telefon. Stačí si stáhnout některou z běžeckých aplikací, a máte všechny potřebné informace včetně trasy, kudy běžíte, rychlosti, převýšení a spálených kalorií. 

V kombinaci se sluchátky si můžete běh zpříjemnit poslechem hudby nebo audioknihy. Ale pozor při výběru sluchátek, ať už drátových, nebo bezdrátových. Důležité je, aby padly a při běhu nevypadávaly z uší. A důležitá je i bezpečnost – používejte taková, aby částečně propouštěla i okolní ruch. Neslyšet, co se děje kolem vás, může být i nebezpečné.

Tak už jen vyrazit a vydržet. A třeba si i zanotovat: … když nemůžeš, tak přidej víc…
 

Aplikace – šikovná pomoc 

Endomondo se řadí mezi nejoblíbenější aplikace a vedle přesného měření tras slouží také jako trenér, který stanovuje stále nové cíle. 

Sportstracker nabízí vše potřebné k běhání, je jednoduchá, a navíc úplně zdarma. 

Adidas Running je především pro pokročilé běžce. Zvládne analýzu a historii vašich výkonů a má v sobě i přehrávač hudby. 
 

Aktuálně