Přejít k hlavnímu obsahu
chůze
7. 10. 2022
Pohyb

Choďte! Pomůžete tělu i duši

V záplavě všemožných módních sportovních aktivit se může chůze jevit jako příliš všední, ale nenechte se mýlit. Chůze je pro člověka nejen tím nejpřirozenějším pohybem, ale přináší i množství benefitů.

Chůze je na všechno a pro všechny

Prospívá celkovému zdraví, fyzickému i psychickému, je šetrná k našemu kloubnímu aparátu, pomáhá udržet váhu i vylepšit kondici. A především – chodit může kdokoliv, kdekoliv, kdykoliv a nic to nestojí.

Kdo s pravidelným pohybem začíná a nikdy předtím nesportoval, je pro něj chůze ideálním způsobem, jak začít. Totéž platí i pro lidi s nadváhou nebo v rekonvalescenci po nějakém úrazu. A samozřejmě pro všechny věkové kategorie. Při chůzi totiž klouby netrpí tolik, jako je tomu třeba při běhání. 

Kde a jak začít

Začít s chůzí se dá, jak už zaznělo, kdykoliv. Platí i to, že prakticky kdekoliv. Ani nemusíte vyrážet někam do přírody. Postačí, když vyrazíte pěšky po svých do práce, vypustíte zcela používání výtahu nebo si prodloužíte procházky se psem. Doslova každý krok se počítá.

Existuje řada všemožných studií o tom, kolik kroků je třeba ujít, aby se začal blahodárný vliv chůze projevovat na vaší kondici, případně úbytku váhy nebo na lepší psychice. Když to vezmeme od konce, působení na psychiku pocítíte prakticky okamžitě – stačí vyrazit ven, dýchat čerstvý vzduch a užívat si právě teď aktuálně podzimní přírodu. Tu lze lehce zaměnit za zimní, jarní i letní.

Na vylepšení kondice a při snaze ubrat nějaké to kilo navíc, to už je třeba do toho trochu víc šlápnout. Některé studie doporučují denní dávku 10 000 kroků, ale pokud začínáte, stačí i méně. Pokud se časem dostanete na porci v podobě 6 000 kroků, už to na sobě rozhodně pocítíte. Zvlášť když se vaše chůze stane postupně svižnější a svižnější.

Co na sebe

V každém případě platí, aby ti, co s pohybem začínají, začali zvolna. Výhodou chůze je i to, že ani výbava vás vlastně nic moc nestojí. To ale neznamená, že ji podceníte. Základem je kvalitní obuv. Vyberte si pohodlnou, určenou pro pohyb venku. A důležité jsou i ponožky do bot, protože nic vás od dalších procházek neodradí rychleji než puchýře a otlaky na nohou z nekvalitních bot.

Pak už stačí vhodné oblečení, nejlépe funkční, a můžete vyrazit. Nesnažte se hned polykat rekordní vzdálenosti, zpočátku ani nespěchejte. Pracujte na technice chůze a držení těla. Pijte, a především choďte pravidelně.

I chůzi můžete časem posunout ještě na vyšší kvalitativní úroveň, když zvolíte nordic walking, tedy chůzi s hůlkami. V té chvíli se do pohybu zapojí celé tělo. 

Choďte každý den

Výmluvy tipu nemám čas, abych každý den strávil hodinu denně chůzí, neobstojí. To proto, že chodit můžete i do práce nebo vystoupit i o zastávku dřív, vypustit můžete výtahy a pohyblivá schodiště a chodit můžete i při čekání. Jak už tu zaznělo, počítá se každý krok a vaše tělo i duše vám poděkují.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně