Přejít k hlavnímu obsahu
procházka
4. 3. 2022
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Chůze – zabiják sádla, zlepšovač nálady

Chůze je dostupná vždy a všem, přičemž je úplně jedno, kolik je vám let. Nepotřebujete žádné speciální pomůcky ani oblečení. Prostě se seberete a jdete.

Naše tělo nás o chůzi doslova prosí

Každý, kdo přijme fakt, že pravidelná chůze je to nejlepší, co pro své celkové zdraví můžeme udělat, je na správné cestě… k chození. A to i tam, kam dříve jel autem. Bez chůze totiž není zdraví. Pohyb a zdraví jdou ruku v ruce a účinky svižné chůze se projeví až překvapivě rychle. Jakmile svižně jdete, spouštíte množství samoozdravných procesů, se kterými vaše tělo nepotřebuje poradit. Samo „ví“ velmi dobře, co má a musí dělat. 

Naše sádlo chůzi nenávidí

Věděli jste, že chůze jako jediná spotřebovává tělesnou energii ze 60 % z tuků a jen ze 40 % ze sacharidů? Ještě zajímavější je, že když ujdete 4 kilometry svižnou chůzí, spotřebujete tolik tuku, jako kdybyste běželi 12 kilometrů. Z toho plyne, že rychlá chůze vede k redukci hmotnosti výrazně více a rychleji než běh, což je pro mnohé velmi dobrá zpráva.

Zklidnit mysl cestou z práce

Představte si, že se jen tak procházíte lesem. Zřetelně cítíte, jak se vám vylepšuje nálada, jako by z vás všechno špatné odpadávalo. Ano, pobyt v přírodě prokazatelně rozpouští stres. Stejnou službu jako les, vám prokáže i městská příroda – park, zahrada, vnitroblok, cesta podél řeky. Stačí, když v ní zůstanete 20 až 30 minut. Je totiž dokázáno, že za tuto dobu dojde k největšímu snížení hladiny kortizolu, což je stresový hormon.

Jít pěšky, vystoupit o několik zastávek dříve, strávit čas v parku, to přinese mysli a tělu zklidnění. Na cestě z práce nebo do práce si tak vytvoříte předěl mezi osobním a pracovním životem, setřesete ze sebe to minulé a naladíte se na to budoucí. Nezní vám to skvěle?

Když nepůjdete ven vy, nepůjde ani vaše dítě

Pro děti platí vše, o čem už byla řeč výše. Navíc děti přirozeně kopírují své vzory – nás. Naše děti jsou skloněné nad nejrůznějšími displeji tak dlouho a tak často, že mnohdy ani nezachytí, když jsou přemístěny z domova autem do školy. Naše děti často ani nevědí, kudy se do školy dostanou pěšky a jak by se vrátily domů. Přitom bez pohybu jsou děti náchylné k nemocem, jsou nemotorné, mají nadváhu a neorientují se ani ve svém nejbližším okolí. Někteří s touto nechtěnou výbavou pak bojují celý život. 

Pamatujte, že procházka je váš čas s dětmi získaný navíc. Při chůzi totiž přirozeně všichni ztrácíme zábrany či ostražitost a vrací se nám schopnost volně a otevřeně sdílet s druhými pocity a prožitky. A kdo z rodičů by se nechtěl dozvědět, co vlastně dnes bylo ve škole?
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte nordic walking hole! 

 
Vyšlápněte si na procházku, začíná sedmá měsíční výzva a my budeme chodit, chodit a chodit! Pokud se na procházce vyfotite můžete vyhrát!
Soutěžíme o nordic walking hole jedny pro ženu a jedny pro muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte březnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvchuze.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně