Přejít k hlavnímu obsahu
dítě na lyžích
21. 1. 2022
Pohyb

Dorostlo už vaše dítě k prvním lyžím?

Každý, kdo rád lyžuje a pak se časem stane rodičem, se těší, až bude moct svého potomka naučit to, co má sám tak rád. Kdy ale dítě na lyže postavit poprvé? Jaké vybavení pořídit? A spolehnout se na školičku, či nikoliv?

Kdy začít?

Jarní prázdniny jsou za dveřmi a vy se opájíte představou, že letos už byste juniora zkusili postavit na lyže. Na tom, kdy začít učit děti lyžovat, se neshodnou ani odborníci. Existuje tvrzení, že začít se má už mezi druhým a třetím rokem věku dítěte, a jiní si zase stojí za tím, že dřív než ve čtyřech letech určitě ne. Všichni víme, že každé dítě je jiné a že to, jak je fyzicky připravené to vaše, víte prostě nejlépe vy – jeho rodiče. A tak je jen na vás, kdy s lyžováním vaše dítko začne. Nejde tu o naplnění rodičovských ambicí, ale o to, vnímat potřeby a zájmy juniora.

Lyžařská školička. Ano, či ne?

Pokud se rozhodnete pro lyžařskou školičku, chyba to jistě nebude. Děti se rády nechají motivovat ostatními lyžařskými benjamínky, navíc pod odborným dohledem, a vy získáte pár hodin klidu, abyste si sami na svahu užili. Ale máte-li trpělivost a víte-li, jak na to, věnujte se svému potomkovi sami, protože potom vám vše vynahradí pohled na malého skřítka, jak usilovně kroutí obloučky, padá, zase se zvedá a hledá u vás oporu a pochvalu. Jistě tušíte, jak moc to posiluje vzájemné pouto a důvěru. Nezapomínejte ani na to, že až bude jednou tenhle skřítek velký, moc dobře si bude okamžiky s vámi na lyžích pamatovat a jednoho dne se budete při společných chvílích bavit historkami z prvních lyžařských pokusů. A to je k nezaplacení.

Jak na lyžařské vybavení?

To, že nám děti rychle rostou, vidíme většinou rádi, ale v případě lyžařské výbavy to tak radostné nebývá. Začínají-li děti s lyžováním v opravdu nízkém věku, pak lyžařskou výbavu využijí nejspíš jen na jednu sezonu. A protože investice do vybavení není úplně zanedbatelná, mívají rodiče tendenci pořizovat dětem rovnou delší lyže a větší boty, aby vybavení vydrželo i na další rok. Jenže to bývá poměrně velká chyba, protože dlouhé lyže jsou hůře ovladatelné a ve velkých botách noha nesedí pevně, čímž se výbava může stát i nebezpečnou. Nemluvě o tom, že takové nepohodlí při učení na lyžích může v dítěti vyvolat dost silný odpor, a sport mu tak snadno zprotivit i do budoucna.
Také nezapomeňte na to, že pro děti mladší 15 let je ve většině alpských zemí povinná lyžařská helma. Je to velmi rozumné nařízení, a i když někde tuto povinnost nemáte (jako například v Česku), zaručeně tuto součást výbavy nepodceňujte a dítě na svah bez helmy nikdy nepouštějte.

Neváhejte a vyzkoušejte s dětmi zimní radovánky, třeba i s výbavou z půjčovny! Je to elegantní řešení do začátku, než se ukáže, zda vaši ratolest tento sport bude bavit, či nikoliv.

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte skipas! 

 
Zdolejte s námi pátou sportovní výzvu! Pokud se vyfotíte se na lyžích nebo snowboardu, můžete vyhrát! Ve hře jsou dva skipasy v hodnotě 2 400 Kč, které si můžete užít kdekoliv!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte lednovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvlyze nebo #zpmvsnowboard.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně