Přejít k hlavnímu obsahu
Hurá na snowboard
14. 1. 2022
Pohyb

Hurá na snowboard. Jak na to?

Chtěli byste patřit k těm, kdo krotí snowboardové prkno ve sněhu, ať už na upravených sjezdovkách, nebo ve volném terénu? Jenže žádný začátek není snadný a platí to i o snowboardingu. A jako v mnoha jiných případech, kdy poznáváme něco nového, se hodí každá dobrá rada.

V tomto případě nejen při výuce jízdy na snowboardu, ale i při výběru výbavy – prkna, vázání, bot, oblečení a samozřejmě i ochranných pomůcek.

Začněme výbavou. Pokud si ještě nejste jisti, že jízda na snowboardu bude tím, čemu beze zbytku propadnete, je lepší si vše vypůjčit. V lyžařských střediscích najdete dobře zásobené půjčovny, a navíc vám většinou i dobře poradí při výběru prkna i dalších věcí.

Goofy, nebo regular?

Snowboardovou výbavu si můžete samozřejmě i koupit, ale není to tak docela levná záležitost. Takže pokud do toho půjdete, musíte být o tom, že snowboard je to pravé, opravdu skálopevně přesvědčeni. Při nákupu platí: nejdřív boty, pak prkno. Ale určitě si nechte poradit od odborníka. Roli při výběru hraje vaše váha, výška i to, pro jaký způsob jízdy prkno hledáte.

Ještě než se na prkno poprvé postavíte, musíte mít správně nastavené vázání, to znamená mít jasno, kterou nohou budete jezdit dopředu. Pokud pravou, říká se tomu postoji „goofy“, pokud budete mít vpředu levou, je to „regular“. Když si špatně zvolíte postoj, budete se jízdu na prkně učit hodně obtížně. 
 

Která noha je ta „pravá“?

Tipy, jak zjistit, kterou nohu budete mít na prkně vpředu

  1. Lopata, hokejka
    Uchopte lopatu nebo hokejku, a pokud směřuje doleva a spodní ruka je levá, budete jezdit na prkně pravou nohou vepředu. 
  2. Koloběžka
    Noha, kterou se odrážíte, bude na prkně vzadu.

Začátky na prkně mohou být krušné. Na rozdíl od lyží máte obě nohy pevně upoutané k prknu. Říká se, že na lyžích rychleji zvládnete začátky, na snowboardu to může trvat déle, ale na druhou stranu se na prkně zase rychleji naučíte i pokročilejší techniku.

Začněte krok za krokem

Proto je důležité si co nejdříve osvojit správný základní postoj. To znamená lehce pokrčená kolena a kyčle, váha přenesená víc na přední nohu, rovný trup, hlava natočená ve směru jízdy a ruce volně podle těla. I tak ale počítejte s tím, že se nějakým pádům nevyhnete.

Jako úplně první si vyzkoušejte pohyb s prknem na rovině, jakousi koloběžku. Přední nohu máte upoutanou ve vázání, druhou se odrážíte a při jízdě ji volně položíte na prkno. Pro další cvičení si pokud možno vyberte mírný svah nejlépe s dojezdem do roviny nebo do protisvahu. Opět s jednou nohou ve vázání a druhou volnou sjeďte kopeček. Na prkně stojíte bokem a každé otočení těla znamená změnu směru jízdy.

Na stejném kopci si můžete vyzkoušet balancování na přední a zadní hraně snowboardu a tím sesouvání prkna z kopce dolů. Přenášením váhy z levé na pravou nohu a opačně se pohybujete doprava nebo doleva. Pak následuje jízda ze svahu stylem, kterému se říká „padající list“. V podstatě křižujete svah z jedné strany na druhou.
Jakkoli to může znít složitě, není třeba se vzdávat. A rozhodně se vyplatí začínat na snowboardu pod dohledem zkušeného instruktora.

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte skipas! 

 
Zdolejte s námi pátou sportovní výzvu! Pokud se vyfotíte se na lyžích nebo snowboardu, můžete vyhrát! Ve hře jsou dva skipasy v hodnotě 2 400 Kč, které si můžete užít kdekoliv!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte lednovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvlyze nebo #zpmvsnowboard.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně