Přejít k hlavnímu obsahu
čchi-kung
19. 7. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Hýbejte se pomalu – čchi-kung

Vašemu tělu se nechce rychle běhat, svižně smečovat, nebo dokonce za pokřikování trenéra na spinningu vydávat poslední zbytky energie? Chtěli byste pohyb, který vám energii naopak dodá?

Objevte pro sebe čchi-kung

Představte si jednoduché fyzické, ale i mentální cviky, které se skládají do sestav a mají exotické názvy jako například „Osm kusů brokátu“ nebo „Osmnáct forem“. Cvičením přivádíte do těla energii, a pomocí jednotlivých cviků ji dokonce směrujete k orgánům, které potřebujete vyladit nebo podpořit v uzdravení. Na rozdíl od běžného posilování ve fitku pomáhá čchi-kung uvolnit organismus. To si ale nepleťte s relaxací, nejde o žádné povalování se na podložce. Váš svalový aparát si při čchi-kungu také přijde na své.

Je to pamětník

Čchi-kung je cvičení, o němž se ve staré Číně mluvilo už před 5 000 lety jako o „zvláštních tancích, které zahánějí nemoci“. Sluší se říci, že tento cvičební a zároveň léčebný systém patří vedle akupunktury, fytoterapie a masáží do tradiční čínské medicíny a dosud nebyl překonán.

Proč vlastně čchi-kung zkusit?

  • Naučíte se dobíjet své baterky.
  • Zlepšíte svou fyzickou kondici a zpomalíte stárnutí.
  • Uvolníte se a budete víc v pohodě.
  • Najdete zdroj své vnitřní síly.
  • Získáte lék na běžné problémy.

Čchi-kung doslova znamená „práce s energií“, a tak během cvičení postupně harmonizujete energii v těle, což se později projeví ve zvýšení imunity, hormonální stability a vybalancování lymfatického systému.

Vzbudili jsme ve vás zvědavost? Jistojistě se budeme čchi-kungu v dalších článcích věnovat, ale vy neváhejte a vyzkoušejte zatím nějakou úvodní hodinu čchi-kungu, třeba pod otevřeným nebem. Léto tomu skvěle nahrává. 

Aktuálně