Přejít k hlavnímu obsahu
Jak na sportovní rodinnou dovolenou
1. 7. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Jak na sportovní rodinnou dovolenou

Léto je období k pohybu jako stvořené. Dlouhé, slunečné dny k tomu doslova vybízejí. Navíc je období dovolených a tím pádem šance na společnou rodinnou dovolenou s dětmi vyplněnou pohybem a sportováním.

Ne každý má naplánovanou dovolenou, která má jasně dané mantinely, co se prožitků a aktivit týče. Když nejedete k moři nebo na specializovaný sportovní pobyt, škála možností je neobyčejně pestrá – od koupání v rybníku, společných výletů na kole přes vycházkové túry až po trochu víc adrenalinové aktivity, jako je třeba lezení po horolezecké stěně nebo zdolání některé z mnoha ferrat v Česku.

Ale postupně… Pro společnou rodinnou a sportovní dovolenou s dětmi je důležitá už příprava. Účelem nesmí být to, aby dospělí pohyb a sport dětem zprotivili tím, že jim naloží dávky jako pro vrcholové sportovce. Důležité je plánování a při jeho vytváření je nutné dívat se na věc dětskýma očima.

Věci, které určitě mějte s sebou

Při balení na cestu by nemělo chybět ani základní sportovní vybavení. Jaké? Rozhodně míč – fotbalový, nafukovací nebo volejbalový. S ním totiž lze hrát nepřeberné množství her, které dokážou děti zaujmout.

Samozřejmě nesmí chybět plavky, protože voda, ať už v podobě bazénu, koupaliště, rybníka, jezera či řeky, na většině letních dovolených zkrátka nesmí chybět. Plavání a různé vodní hrátky jsou pro léto tím nejtypičtějším. Pro neplavce je to šance naučit se plavat, pro plavce se zdokonalit nebo objevit i něco nového. Třeba mermaiding, což je plavání s monoploutví. 

Na dovolenou se hodí přibalit: pálky na ping-pong nebo badminton, případně tenis. A samozřejmě pokud doma máte a používáte kola, tak je vezměte s sebou. Včetně dalšího vybavení. Pak už můžete směle objevovat nová místa.

V souvislosti s jízdou na kole je zásadní brát v potaz to, kolik toho děti zvládnou. Zkrátka připravit výlet a trasu jim na míru tak, aby si jízdu užily, měly z ní radost, kterou rozhodně umocní nějaká ta zastávka na zmrzlinu. Zkrátka je fajn proměnit šlapání na kole v zážitkový cyklovýlet.

Vymyslete nejen trasu, ale i program a hry

To ale platí prakticky pro všechny sportovní aktivity. Objevovat nová místa se dá i na kolečkových bruslích. I tady platí, že bezpečnost je na prvním místě, takže nesmí chybět ochranné prvky – helma, chrániče kolen a loktů, rukavice na ruce, klidně cyklistické. Skvělou zábavu si užijete při vybíjené, volejbalových pokusech, stejně jako při badmintonu nebo skákání panáka.

Společná turistika může na první pohled zavánět nudou a pro děti nezáživnou, navíc únavnou aktivitou. Ale když připravíte zajímavou trasu, přitažlivý program s hrami a soutěžemi, zvládnou děti mnohem víc, než si sami myslíte. Když navíc přihodíte nějaký ten výlet po stezce korunami stromů, třeba na Lipně, v Krkonoších, nebo dokonce po stezce v oblacích v Dolní Moravě, máte vyhráno. 

Ale pozor! Hlavně se nesmí zapomenout na vyhlášení výsledků soutěží a patřičně odměnit nejen ty nejlepší, ale zkrátka všechny. 
 

Aktuálně