Přejít k hlavnímu obsahu
jaro, pohyb
5. 4. 2022
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jaro je tady. Vyrazte za pohybem ven!

Jaro přináší prodlužující se dny, více slunečního svitu a rostoucí teploty. To vše je nejlepší pozvánkou ven, do přírody, za pohybem. Připomeňme si výhody venkovního cvičení.

V čem je pohyb, sportování a cvičení venku pod širým nebem tak žádoucí? Odpověď je prostá: má na lidské tělo a organismus celkově doslova blahodárný vliv. 

Pohybem venku posílíte imunitu

Samozřejmě tím základním je to, že každým pohybem – ať už chůzí, běháním, na kole, nebo jinými aktivitami – vylepšujeme svou fyzickou kondici. Pohyb venku člověka navíc doslova nabíjí energií a přináší koncentrovanou radost z pohybu. Hýbete se na čerstvém vzduchu, neomezuje vás žádná otevírací doba fitnessů a je to zadarmo.
Už jen samotné delší dny a více slunce mají pozitivní vliv na náš organismus. Především sluneční svit napomáhá tvorbě vitaminu D, který tolik prospívá lidskému tělu. Ovlivňuje činnost mozku, práci srdce i krevní tlak, stejně jako svalovou sílu a posiluje imunitu. Na druhou stranu, nic se nemá přehánět a totéž platí i pro jarní pobyt na slunci. Zkrátka všeho s mírou.

To ostatně platí i pro pohyb venku a výběr sportovních aktivit. Kdo přes zimu jen lenošil, začne zvolna, kdo ne, může navázat na to, kde v zimě skončil. Pro začátek lze začít obyčejnou chůzí a časem změnit klidnou procházku ve svižnou sportovní chůzi. Vylepšíte tím svou kondičku, zlepšíte dýchání a pookřejete na těle i na duši.

Chůze, běh, kolo, … Najděte si to své

Kdo chce zapojit celé tělo, pro toho je například nordic walking – chůze s holemi. Ta je ještě o poznání intenzivnější než klasická chůze a zapojíte při ní prakticky celé tělo.
Při hledání možností dalších sportovních aktivit je dobré provést nejdřív jakýsi „průzkum terénu“. Zjistit si, co vše se nabízí ve vašem okolí. Zda jsou poblíž parky, lesy, běžecké či turistické trasy, cesty pro cyklisty nebo in-line bruslení. A pak už si stačí jen vybrat a vyrazit.

Chůzi, běh i další aktivity můžete ale propojit třeba i s cvičením pod širým nebem. Přírodní tělocvična sice nenabízí „vymazlené“ posilovací stroje, ale o to víc jiných různých možností. Ve cvičební pomůcky se může proměnit lavička, strom či schody. A navíc na mnoha místech už jsou nainstalované posilovny pod širým nebem. A když vyrazíte do přírody třeba se švihadlem, škálu možných cviků opět o něco rozšíříte.

Samozřejmostí je kvalitní a pohodlná sportovní obuv, stejně jako funkční oblečení. A určitě nezapomínejte na pitný režim. Pak už nic nebrání tomu, abyste si naplno a s radostí užili každý pohyb v jarní přírodě.
 

Co přináší pohyb venku?

 

  • Bohatý výběr pohybových a sportovních aktivit.
  • Zlepšení fyzické i duševní kondice, odbourání stresu.
  • Vitamin D ze slunce, který ovlivňuje svaly, srdce i činnost mozku.
  • Nic neplatíte, žádné omezení otevíracími hodinami.
  • Objevování nových míst, kde se dá běhat, chodit i cvičit.
     

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Sportujte a vyhrajte! 

zapojte se ještě v dubnu a v květnu do naší výzvy.  
Nezapomeňte soutěž sdílet mezi své přátele, zdolávat výzvy společně bude o to větší zábava. A dokumentujte své výkony na sociálních sítích s hashtagy #zdravypohybmojevyhra a hashtagem aktuálního kola (například v dubnu #zpmvinline nebo v květnu #zpmvvolna). V dubnu soutěžíme o kolečkové brusle a v květnu o sportovní tašku!

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně