Přejít k hlavnímu obsahu
Jaro sportu prospívá
5. 4. 2023
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jaro sportu prospívá

Jarní probouzení se nemusí týkat jen přírody. Pokud jste se ještě nevzpamatovali ze zimního spánku, ale víte, že sportovní aktivity nemůžete odkládat donekonečna, aktivujte se spolu s jarem.

Ti, kdo se sportování věnují pravidelně a kontinuálně během celého roku, nejspíš výzvu k jarnímu sportovnímu probuzení nebudou chápat, ale pro ty ostatní, kdo své pohybové aktivity odkládají na zimu spolu se sezonním oblečením, to bude srozumitelné dost. Jaro je sice tady, ale teploty se ještě pořád vytrvale drží zimního nastavení. Ať si kalendář říká, co chce, na nějaké venkovní aktivity je některým z nás pořád ještě zima. Můžeme tomu říkat „zimní spánek“ nebo zimní „jet lag“, ze kterého jsme se pořád ještě nedostali. Teď už je ale nejvyšší čas nechat zimní nečinnost za sebou. Svezte se na jarní vlně, kdy příroda začíná víc a víc vystrkovat svoje zelená jarní tykadla.

Jak se nechat povzbudit

Po pár měsících nečinnosti není úplně jednoduché začít. Co by nás mohlo motivovat? Někdy stačí připomenutí notoricky známých věcí, aby naše hlava přijala fakt, že pro odkládání aktivního pohybu už zkrátka nemá relevantní argumenty. 

  • Ochablé svaly. I pár zimních měsíců stačí k tomu, aby vinou nedostatečného pohybu naše svaly ochably. Začněte je probírat k životu, odmění se vám třeba tím, že vás z přemíry sezení nebudou bolet záda.
  • Zablokujte ponurou náladu. Nabízí se nám zadarmo nositel dobré nálady. Světlo. Slunečných hodin je čím dál víc. Ale to vám nebude k ničemu, když za nimi nevyrazíte ven! 
  • Detoxikace. Během pohybové aktivity dochází k většímu prokrvení, pocení, a tím i k aktivnější látkové výměně. Začněte čistit svůj organismus od nastřádaného zimního nepořádku.

Jaro je cítit ve vzduchu. To není žádný básnický obrat. Nejlépe si to potvrdíte, když začnete pravidelně vybíhat či vyrážet na procházky a túry a pomyslně tak zavřete dveře za zimní sportovní nečinností. Nesvézt se na jarní vlně probouzení by byla doslova promarněná šance.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně